POVRATAK STARE TEHNIKE

Vijest da Pentagon prati sumnjivi balon, koji Kinezi navodno koriste za špijuniranje, otvorila je niz pitanja, između ostalog i to - šta bi mogao tačno raditi i zašto kineski špijuni koriste baš balon.

Ovo nije prvi put da je kineski balon uočen iznad SAD-a, ali izgleda da se ovaj ponaša drugačije od prethodnih. Zvaničnik američke odbrane rekao je da se ovaj razlikuje od prethodnih po tome što je u zraku ostao mnogo duže nego ostali.

S obzirom na to da su već upoznati sa ovom pojavom, zato su i sigurni da je riječ o kineskom balonu, koji služi za prikupljanje informacija sa američkog tla. Ono što je manje jasno jeste zašto bi kineski špijuni željeli koristiti balon, a ne satelit za prikupljanje informacija.

Zar špijuni sada ne koriste satelite?


Korištenje balona kao špijunske platforme seže u rane dane Hladnog rata. Tada su SAD koristile stotine njih da nadgledaju svoje protivnike. Ali, s pojavom moderne satelitske tehnologije, koja je omogućila prikupljanje obavještajnih podataka o preletu iz svemira, upotreba balona za nadzor je izašla iz mode. Barem do sada.

Nedavni napredak u minimiziranju elektronike znači da se ovakve plutajuće obavještajne platforme možda vraćaju u moderne špijunske alate. Teret balona sada može biti manje težak pa lansiranje postaje jednostavnije i jeftinije od lansiranja satelita, koje špijuni danas koriste.

Blake Herzinger, stručnjak za indo-pacifičku odbrambenu politiku na American Enterprise Instituteu, rekao je da balone nije uvijek lako uočiti uprkos njihovoj maloj brzini.

“Oni su vrlo niskog signala i emisije niske do nule, tako da ih je teško pokupiti tradicionalnom tehnologijom osvještavanja situacije ili nadzora", rekao je Herzinger.

Baloni također mogu učiniti neke stvari koje sateliti ne mogu.

"Svemirski bazirani sistemi su jednako dobri, ali su predvidljiviji u svojoj orbitalnoj dinamici", rekao je Layton.

"Prednost balona je u tome što se njima može upravljati pomoću kompjutera na brodu kako bi se iskoristile prednosti vjetra i što se mogu dizati i spuštati u ograničenom stepenu. To znači da mogu lutati u ograničenoj mjeri. Satelit s druge strane ne može lutati i potrebno je više napora da bi se održao nadzor", rekao je on.

Šta bi to balon mogao špijunirati?


Sumnjivi kineski balon vjerovatno prikuplja informacije o američkim komunikacionim sistemima i radarima. Neki od ovih sistema koriste izuzetno visoke frekvencije koje su kratkog dometa. Moguće je da je balon bolja platforma za sakupljanje informacija koje je tehnički komplikovano prikupiti uz pomoć satelita, piše CNN.

Penzionisani pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Cedric Leighton, vojni analitičar CNN-a, ponovio je te misli.

"Oni bi mogli da prikupljaju obavještajne podatke o signalima, drugim riječima, gledaju u promet naših mobilnih telefona, naš radio saobraćaj", rekla je Leighton za CNN Erin Burnett.

Obavještajni podaci prikupljeni balonom mogli bi se prenositi u realnom vremenu putem satelitske veze natrag u Kinu.

Američki zvaničnici kažu da su poduzeli mjere kako bi osigurali da balon ne može prikupljati nikakve osjetljive podatke. Odlučili su da ga ne obaraju zbog opasnosti po živote i imovinu od pada.