Užasnutost provokativnim djelima

Namjera ovih djela je da se vrijeđaju religija, vrijednosti i simboli muslimana, rekao je generalni sekretar organizacije.

Organizacija islamske saradnje (OIC) zatražila je u oštre protivmjere protiv nedavnih spaljivanja primjeraka Kur'ana u Švedskoj, Holandiji i Danskoj.

Muslimanski blok je izrazio zajednički stav protiv nedavnog skrnavljenja Kur'ana nakon vanrednog sastanka u gradu Jeddah u Saudijskoj Arabiji.

U saopštenju se navodi da su razgovarali o mogućim radnjama koje bi OIC mogao preduzeti protiv počinitelja islamofobičnih napada.

“Generalni sekretar OIC-a Hissein Brahim Taha istakao je užasnutost provokativnim djelima ekstremno desnih aktivista, ističući da su takve radnje krivična djela počinjena s glavnom namjerom da se ciljaju muslimani, da se vrijeđa njihova religija, vrijednosti i simboli”, navodi se u saopštenju, prenijela je Anadolija.

Vlade moraju preduzeti ozbiljne mjere

Taha je rekao da relevantne vlade moraju preduzeti ozbiljne kontramjere, posebno zato što su takve provokacije više puta počinili ekstremisti krajnje desnice u njihovim zemljama.

Generalni sekretar je dodao da se namjerni čin skrnavljenja Kur’ana i vrijeđanje Poslanika Muhammeda, ne smije posmatrati kao običan incident islamofobije.

Napominjući da su ovakvi postupci direktna uvreda za cjelokupnu muslimansku populaciju od 1,6 milijardi, Taha je zatražio od svih aktera da preduzmu mjere da se slična provokacija više ne bi ponovila.

Prošle sedmice, dansko-švedski ekstremista Rasmus Paludan i Edwin Wagensveld, krajnje desničarski holandski političar i vođa islamofobične grupe PEGIDA, spalili su svetu knjigu islama u Švedskoj, Holandiji i Danskoj.