OPASAN SADRŽAJ

Multinacionalna rudarska kompanija Rio Tinto je ranije ovaj mjesec izgubila radioaktivnu kapsulu te se javnosti izvinila zbog toga.

Saopćili su da je shvataju da je to vrlo zabrinjavajuće te da s vlastima rade na pronalasku ove kapsule koja sadrži cezij-137 koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se dodirne. Kapsula je izgubljena na području između gradova Newman i Perth.

U Rio Tintu tvrde da su pokrenuli internu istragu kako bi utvrdili kako je kapsula izgubljena u transportu. Kapsula se do 12. januara koristila u rudniku Gudai-Darri, koji se nalazi na zapadu Australije, a njen nestanak je prijavljen 25. januara.

Nadležni su upozorili na moguću radijaciju širom zapadne Australije. Riječ je o maloj srebrenoj kapsuli koja se koristi kao senzor, a čiji je prečnik šest milimetara i duga je osam milimetara. Međutim, izlaganje njenom sadržaju je vrlo opasno.

Prema riječima australskog zdravstvenog stručnjaka Andrewa Robertsona, izlaganje je jednako izlaganju 10 rendgenskih zraka u jednom satu ili količini prirodnog zračenja u godinu dana. Kapsula je izgubljena na jednom od najmanje naseljenih područja u državi. Ipak, vlasti su zabrinute da bi neko mogao pronaći kapsulu i uzeti je, ne znajući o čemu se radi.

"Ako budete u kontaktu s kapsulom ili ste u blizini kapsule, možete oštetiti kožu, što podrazumijeva i opekotine. Ako ste duže blizu kapsule, onda možete dobiti ono što se zove akutna radijacijska bolest i to će potrajati neko vrijeme", obrazložio je Robertson.

Ovo se desilo nakon što Rio Tinto pokušava da popravi svoju reputaciju koju je narušio uništavanjem skloništa u stijenama svetim za Aboridžine kao domorodačkom australskom plemenu. Kompanija je uništila 46.000 godina stare stjenovite pećine kako bi proširila rudnik željezne rude. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo i povlačenje nekoliko čelnih ljudi u kompaniji, prenosi BBC.