TOPOVSKO MESO

Kako navodi ruski nezavisni medij, Meduza oko 40.000 ruskih vojnika iz grupe Wagner je "ili ubijeno ili nestalo, ili dezertiralo, ili se predalo", ostavljajući samo nekih 10.000 da se bore.

Njih 40.000 čini značajan dio ruske vojske, budući da je 20 posto ruskih zarobljenika koji su regrutovani u borbu iz Wagnerove grupe, piše Newsweek.

Olga Romanova, voditeljica ruske dobrotvorne organizacije, sarađivala je s projektom "Moja ruska prava" i u videu izjavila da se zatvorenici koji nestanu automatski proglašavaju mrtvima. No, mnogi bi jednostavno mogli biti nestali ili su prebjegli.

Članovi porodica pojedinih Wagnerovih boraca su održali sprovode za svoje najmilije, samo da bi saznali da su još uvijek živi u Ukrajini. Jedna je žena navodno dobila lijes od Wagnera, samo da bi otkrila da je prazan.

"Rekli su nam da nema potrebe otvarati lijes, jer prije slanja boraca u rat uzmu DNK, a kada se nađu leševi, uspoređuju ih. Rekli su nam da su nam dali 100 posto garancije da je to on. Žena je također dodala kako ne vjeruje da se njezin suprug dobrovoljno pridružio invaziji".

Grupa Wagner je u tajnosti formirana još 2014. godine tokom sukoba na Krimu. No prošle godine objelodanjeno je da pokret vodi i finansira Jevgenij Prigožin, biznismen koji je također vodio rusku "Agenicju za istraživanje interneta", odnosno "farmu" trolova.

Nedavno su Sjedinjene Države grupu Wagner proglasile transnacionalnom zločinačkom organizacijom. U svjetlu ove odluke, sva imovina grupe u SAD-u je zamrznuta. Skupinu je sankcionirala i Evropska unija.

Prijavljeno je da su mnogi članovi grupe imali nacističke tetovaže i navodno su dobili ime po Hitlerovom omiljenom kompozitoru. Odnedavno pokret simbolizira malj, jer je pripadnik koji je pokušao dezertirati ubijen maljem.

Ruski zakonodavci trenutno razmatraju zakon kojim bi se kritika grupe Wagner ili njihovih boraca proglasila kaznenim djelom. To bi imalo značajan utjecaj na Ruse koji žele kritikovati invaziju na Ukrajinu, tretman zatvorenika ili pritužbe na nestale članove porodice.

U prošlosti je skupina bila optužena za prakticiranje mučenja, silovanja i vansudskih likvidacija u subsaharskoj Africi. Mnogi smatraju da se grupa finansira između ostalog i ekspolatisanjem prirodnih resursa u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Sudanu.