Nestaju!

Na desetine djece tražilaca azila kidnapovale su bande u hotelu u Brajtonu u Velikoj Britaniji, otkrila je istraga britanskog "Observera", prenosi Albanian post.

Novinar "Guardiana" Mark Taunsend, potvrdio je da su u otmici najvjerovatnije umješana albanska djeca.

"Sigurno su tu i albanska djeca", napisao je on u odgovoru za Albanian post.

Uzbunjivač koji radi za Ministarstvo unutrašnjih poslova opisuje trenutak kada su djeca oteta sa ulice ispred hotela i smještena u automobile.

"Djecu bukvalno odvode izvan zgrade, i zatim nestaju. Odvode ih trgovci ljudima", rekao je izvor.

Novinar Taunsend u svom članku piše da je Ministarstvo unutrašnjih poslova više puta upozoravano da će djeca koja traže azil bez roditelja ili staratelja, biti na meti kriminalnih mreža.

Oko 600 djece bez pratnje prošlo je kroz hotel u Saseksu u posljednjih 18 meseci, a 136 je nestalo. Više od polovine njih, oko 79 i dalje se vode kao nestali.

Britanska zvaničnica Ivet Kooper opisala je ovaj slučaj kao "zaista užasavajuć i skandalozan".

Ona je pozvala vladu da sazna koliko je djece nestalo i šta se radi na njihovom pronalaženju.

"Suela Braverman, sekretarka unutrašnjih poslova, nije reagovala na ponovljena upozorenja koja su joj upućena o krajnje neadekvatnim zaštitnim mjerama za djecu pod njihovom brigom. To je potpuno zanemarivanje dužnosti za Ministarstvo unutrašnjih poslova da toliko ne uspije da zaštiti bezbjednost djece ili da razbije opasne bande dovodeći ih u strašnu opasnost. Ministri moraju hitno da uspostave nove mjere zaštite", navodi Kooper.

Izvor za zaštitu djece je rekao da su neka djeca nestala iz hotela u Brajtonu možda bila krijumčarena čak do Mančestera i Škotske.

Podaci objavljeni u oktobru pokazali su da je 222 djece koja traže azil bez pratnje nestala iz hotela koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, napominje Taunsend u svom članku.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post