Zimska sesija

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope mogla bi da raspravlja o odnosima Kosova i Srbije na sjednici redovnog zimskog zasjedanja koje počinje danas i traje. do 27. januara, prenosi Reporteri.

"Bilo je zahtjeva za raspravu o aktuelnim pitanjima nedavnih tenzija između Kosova i Srbije", najavljeno je na sajtu Parlamentarne skupštine SE.

U međuvremenu, kako je objavljeno na zvaničnom sajtu, glavna tema sesije biće pravni aspekti i aspekti ljudskih prava rata u Ukrajini, a obratiće se šefica Ukrajinskog centra za građanske slobode i dobitnica Nobelove nagrade za mir Oleksandra Matvijčuk.

Ovo će biti jedna od glavnih tačaka zimske plenarne sjednice.

Takođe, generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić predstaviće svoju komunikaciju članicama PSSE. Skupština će takođe izabrati predsjednika i potpredsjednike.

Borba protiv nasilja nad ženama takođe će biti u fokusu sesije, s prvom debatom o seksualnom nasilju u sukobu i drugom zajedničkom debatom o Istanbulskoj konvenciji, o ulozi i odgovornosti muškaraca i dečaka u zaustavljanju nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri