Legitimizacija rasizma

Ta nevladina organizacija je u saopćenju također osudila, kako je navela, “drzak napad na slobodu izražavanja i slobodu mirnog okupljanja”.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) osudila je naredbu novog izraelskog ministra nacionalne sigurnosti kojom se još više ograničava isticanje palestinskih zastava na javnim mjestima označivši je “sramotnim pokušajem da se legitimizira rasizam”, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Ta nevladina organizacija je u saopćenju također osudila, kako je navela, “drzak napad na slobodu izražavanja i slobodu mirnog okupljanja”.

Ministar Itamar Ben-Gvir, poznat po zapaljivim izjavama protiv Palestinaca, naredio je komandantu izraelske policije da ovlasti policajce da uklone svaku zastavu sa javnog mjesta, kao i za vrijeme demonstracija.

“Dao sam instrukcije policiji da primjeni zabranu mahanja zastavom PLO (Palestinske oslobodilačke organizacije), znak identifikacije sa terorističkom organizacijom”, napisao je Ben-Gvir na Twitteru.

“Spriječit ćemo svaki događaj huškanja na nasilje protiv države Izrael. Borit ćemo se protiv terorizma i pristalica terorizma svom svojom snagom”, najavio je izraelski ministar.

Napad na sahranu

“Izraelske vlasti navode kako direktiva ima za cilj zaustavljanje ’huškanja’ protiv Izraela, ali je data u vrijeme niza mjera osmišljenih da se ušutka neslaganje i ograniče protesti, uključujući one koji se održavaju za odbranu palestinskih prava”, navode iz AI.

Ocjenjuju da “farsičan izgovor za tu direktivu ne može maskirati činjenicu da su izraelske vlasti sve nemilosrdnije u svojim nastojanjima da ušutkaju palestinske glasove”.

Poslije pobjede na parlamentarnim izborima 1. novembra Benjamin Netanyahu, vođa konzervativnog Likuda, u decembru je formirao vladu u kojoj su na ključnim funkcijama njegovi ultradesni saveznici, uključujući Ben- Gvirovu partiju Jevrejska snaga.

Izraelske snage sigurnosti su i ranije konfiskovale palestinske zastave u Izraelu i u anektiranom Istočnom Jerusalemu, što je ponekad izazivalo nasilje. U maju 2022. na sahrani, izraelski policajci su palicama tukli nosioce kovčega prekrivenog palestinskom zastavom.

I mada isticanje palestinske zastave nije zabranjeno, izraelski zakon zabranjuje da se javno ističe zastava neprijateljske zemlje ili grupe koja se protivi postojanju Izraela.