TEKSAS

Teksaška policija je pokrenula opsežnu potragu za gostom restorana u Houstonu koji je ubio pljačkaša, a potom i pomogao drugim opljačkanim gostima da prikupe svoj novac. Incident je snimljen nadzornim kamerama unutar restorana u jugozapadnom Houstonu, a na snimci je vidljivo da muškarac izvlači oružje i počinje pucati na pljačkaša.

Policija je kasnije otkrila da je pljačkaš u restoran upao s plastičnim pištoljem. Iz policije su u saopćenju za javnost naveli da nisu podignuli optužnicu protiv muškarca koji je ubio pljačkaša, ali ističu da žele razgovarati s njim o “njegovoj ulozi u pucnjavi”, piše Guardian.

ISPALIO JE NAJMANJE DEVET HITACA
Poručnik Wilkens je kazao da je osumnjičenik za pljačku bio u svojim 20-ima te je tokom počinjenja pljačke nosio crnu skijašku masku i crne rukavice. Pljačkaš je pri ulasku u restoran uperio oružje prema gostima i zatražio njihove novčanike i novac. Na snimci je vidljivo da jedan od gostiju poseže za nečim, a zatim i izvlači oružje dok osumnjičenik hoda prema izlazu.

Gost je ispalio najmanje devet hitaca u pljačkaša te je napustio mjesto događaja prije dolaska policije. Pedro Lopez, vlasnik restorana, tvrdi da su on i njegovi zaposlenici još uvijek u šoku. Drugi gosti restorana također su napustili mjesto događaja prije dolaska policije.

“NJEGOVA UPOTREBA SILE JE POTPUNO OPRAVDANA”
“Svi su napustili trgovinu osim vlasnika i radnika trgovine. Bilo bi sjajno da su se vratili na mjesto događaja i razgovarali s nama ili nazvali odjel za ubistva. Moraju nam dati svoje izjave, posebno osoba koja je pucala i otišla”, dodao je Wilkens.

Teksaški zakoni dopuštaju nekome da se brani ako smatra da mu je život u opasnosti, iako granica između samoodbrane i upotrebe nepotrebne sile može biti dosta nejasna.

Thomas Nixon, bivši policajac iz Houstona, a sada advokat, objasnio je za KPRC-TV da gost ima svoja prava prema teksaškom zakonu. “Osoba koju je upucao bila je u procesu počinjenja pljačke i stoga je njegova upotreba sile u odbrani sebe i nedužnih trećih osoba potpuno opravdana. Imao je razuman strah od ozbiljne tjelesne ozljede ili smrti”, rekao je Nixon, prenosi Index.