VELIKA POTRAŽNJA

Nacionalna željeznička kompanija Deutsche Bahn ove godine očajnički novu radnu snagu. Iz tog razloga objavili su kako traže čak 25 hiljada novih radnika.

Njih oko devet hiljada bit će raspoređeno na radna mjesta koja su nova i koja se tek uvode, prenose njemački mediji.

Prema riječima direktora ove kompanije, cilj je poboljšati kvalitet poslovanja, udvostručiti broj putnika i izvršiti generalni remont djelimično dotrajale infrastrukture.

Najavljeno zapošljavanje radnika je pravi izazov s obzirom na nedostatak kvalifikovanih radnika u Njemačkoj o kojoj je bilo riječi. Prema riječima direktora, "tržište rada postalo je čvršće i konkurentnije”.

U 2023. godina žele da zaposle sljedeće profile: 5.500 pripravnika i studenata, 4.200 stručnjaka za održavanje šina i željezničkih vozila, 3.000 radnika za građevinske projekte i nadzor gradilišta, 2.100 vozača vozova, 1.600 dispečera, 2.200 zaposlenih u službi vozova i 2.000 IT stručnjaka.

Zaposlenima u DB-u nude se razne povlastice. Od proljeća nude olakšice za putovanja za vanbračne partnere svojih zaposlenih.

Engleski postaje zvanični radni jezik


Deutsche Bahn je u 2022. godini otvorio oko 5.000 novih radnih mjesta. S obzirom na nedostatak radnika u Njemačkoj, firma će pokušati da dovede radnike iz inostranstva.

Njemački jezik koji je mnoge radnike iz inostranstva kočio pri zapošljavanju, čini se da neće biti potreban u određenim poslovima.

"U budućnosti će se sve više i više kvalifikovanih radnika dovoditi iz inostranstva, na primjer iz južne Evrope, mnogih balkanskih zemalja i Turske.

"U svakom slučaju, engleski je u porastu kao radni jezik, posebno u IT sektoru”, rekao je direktor Deutsche Bahna za njemačke medije.