‘Provokacija bez presedana’

Ministar nacionalne sigurnosti Izraela, Itamar Ben-Gvir je viđen kako obilazi jedno od svetih mjesta muslimana pod jakim osiguranjem, uprkos upozorenjima o mogućoj eskalaciji nasilja.

Izraelski krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ušao je u kompleks u kojem se nalazi džamija Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu, u potezu koji bi mogao izazvati reakciju Palestinaca koji su taj čin označili kao “provokaciju bez presedana”.

Ben-Gvir je viđen kako obilazi jedno od svetih mjesta muslimana u utorak pod jakim osiguranjem.

“Naša vlada se neće predati prijetnjama Hamasa”, rekao je Ben-Gvir u izjavi koju je objavio njegov glasnogovornik, nakon što je palestinska grupa koja upravlja opkoljenim pojasom Gaze upozorila da je takav potez prelazak “crvene linije”.

Čelnik izraelske opozicije i bivši premijer Yair Lapid upozorio je da bi takva posjeta Ben-Gvira mogla izazvati nasilje.

Dozvoljene samo muslimanske molitve

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da “snažno osuđuje ulazak ekstremističkog ministra Ben-Gvira u Al-Aksu i smatra ga provokacijom bez presedana i opasnom eskalacijom sukoba”.

Ben-Gvir je prošle sedmice položio zakletvu kao dio nove vlade koju vodi Benjamin Netanyahu, a koja uključuje krajnje desničarske i vjerske stranke.

U kompleksu, trećem najsvetijem mjestu islama nakon Mekke i Medine, dopuštene su samo muslimanske molitve.

Izraelska krajnja desnica pokušava to promijeniti i dozvoliti jevrejsku molitvu na tom mjestu, uprkos protivljenju mnogih ultraortodoksnih Jevreja i zabrani vodećih rabina.

Palestinci strahuju da bi to moglo dovesti do promjene statusa quo, budući da krajnje desničarski Izraelci pozivaju na izgradnju jevrejskog hrama na tom mjestu iznad ostataka džamije Al Aksa.

Izraelski mediji izvijestili su da je Netanyahu pregovarao s Ben-Gvirom nakon što se saznalo da planira ući u kompleks.

Ulazak bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona na to mjesto 2000. godine izazvao je drugu palestinsku intifadu ili ustanak.

Ben-Gvirova iskazana namjera o dolasku izazvala je prijetnje Hamasa.

“Svaka eskalacija u džamiji Al-Aksa će situaciju dovesti do eksplozije i okupaciona vlada će biti odgovorna za to”, rekao je glasnogovornik Hamasa Abdel-Latif al-Qanoua u izjavi objavljenoj u ponedjeljak.

Osuđen za poticanje na rasizam i podršku ‘terorističkoj’ grupi

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. Više puta se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa.

Ben-Gvir, naseljenik iz Kiryat Arabe, jednog od najradikalnijih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, koja su ilegalna prema međunarodnom pravu, osuđen je za poticanje na rasizam, uništavanje imovine, posjedovanje propagandnog materijala “terorističke” organizacije i podršku “terorističkoj“ organizaciji, zabranjenoj grupi Kach Meira Kahanea, kojoj se pridružio kada je imao 16 godina.

Ben-Gvir je također bio poznat po tome što je na svom zidu izložio sliku Barucha Goldsteina, američkog Izraelca koji je masakrirao 29 palestinskih vjernika u Ibrahimijevoj džamiji u Hebronu 1994. godine.

U novembru prošle godine, izraelski predsjednik Isaac Herzog upozorio je u audio zapisu koji je procurio da je “cijeli svijet zabrinut” zbog Ben-Gvirovih stavova.

Ranije u utorak, izraelski vojnici su iz vatrenog oružja ubili palestinskog tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski zdravstveni dužnosnici i svjedoci. Izraelska vojska nije odmah komentirala incident.