Zaoštravanje odnosa

Redakcijska mreža Njemačke (RND) uvrstila je Kosovo među sedam najopasnijih kriznih žarišta u 2023. godini.

RND ukazuje da je jasno da se rat vratio u Evropu, i da to svi vide kroz agresiju Rusije na Ukrajinu, a navodi da u novoj godini konflikti prete od Kosova do Bliskog istoka.

„Opasnost da krizna žarišta postanu oružani konflikti porasla je, zato što se u sjenci ruske agresije može konstatovati zaoštravanje u odnosu strana u konfliktu. Prag za vojno nasilje je smanjena, što pokazuje i igra mišićima Kine prema Tajvanu, ili Erdoganova akcija kažnjavanja u sirijskim kurdskim oblastima. Svijet gleda na Ukrajinu, a to, čini se, ratni huškači širom sveta pogrešno shvataju kako poziv da pokažu mišiće“, podvlači RND.

Na prvom mjestu liste od sedam kriznih žarišta, za koje RND očekuje, da će zaokupirati svet 2023., nalazi se Kosovo.

„Situacija na granici između Srbije i Kosova je visokoeksplozivna“, konstatuje medijska grupa.

RND prenosi da lokalni mediji od sredine decembra izvještaju o eksplozijama, pucanju i uličnim blokadama.

S tim u vezi RND navodi da su se na barikadama 11. decembra mogli vidjeti maskirana lica, koja su blokirala najvažnije putne pravce ka Srbiji.

Prenosi i da je Eulex saopštio da je njena patrola bila napadnuta šok bombom.

Takođe, RND prenosi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio povratak do 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga, što Vlada Kosova smatra agresivnom provokacijom.

RND podsjeća da je prema Kumanovskom sporazumu iz 1999. Srbija prihvatila povlačenje svih svojih bezbjednosnih snaga sa Kosovo, jer je samo tako tada mogao biti uspostavljen mir.

„Vučićev zahtjev za bezbjednosnim snagama se od Kosova, zbog toga, smatra ratnom retorikom. Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Bearbok preko twittera je takav zahtjev okarakterisala „potpuno neprihvatljivim“, podsjeća RND.

Integracija Srba, prije svega na sjeveru, u kosovske strukture je dogovorena Briselskim sporazumom, a, kako piše RND, uz podršku srpske vlade u Beogradu "srpski nacionalistički krugovi na Kosovu čine sve da to spreče, čak i nasiljem".

"Sada se ponovo grade paralelne institucije na sjeveru, koje, prema Briselskom sporazumu moraju biti rasformirane. Srpska nacionalistička vlada pod predsjednikom Vučićem, podrškom Rusije, ohrabrena u namjeri da izvrši reviziju ishod 1999. izgubljenog rata. Vučić tvrdi da su Srbi na Kosovo tlačeni i da postoje planovi da se proteraju sa Kosova, a premijer Kosova Albin Kurti želi saradnju sa Srbima, i Evropa pokušava da vrši pritisak na kandidata za članstvo Srbiju", ukazuje medij.

Kao dalje krizna žarišta za 2023. RND navodi konflikt Azerbejdžana i Jermenije, Turske i Grčke, Kine i Tajvana, Bosnu i Hercegovinu, Rusiju i Kazahstan, Kinu i Indiju.

Izvor: Kosovo online/RND