STANJE EKSTREMNO TEŠKO

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, kazao je da je situacija u regijama Donjecka, Luganjska, Zaporožja i Hersona koje se nalaze djelimično pod ruskom okupacijom ekstremno teška.

"Želio bih posebno istaći jedinice sigurnosnih agencija koje su počele djelovati u novim regijama Rusije. Da, teško vam je sada, situacija u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u Hersonskoj i Zaporožskoj oblasti je izuzetno teško. Ali ljudi koji tamo žive nadaju se vama, vašoj zaštiti - građani Rusije", rekao je u čestitci službenicima sigurnosti povodom njihovog profesionalnog dana koji se slavi 20. decembra.

Putin je nazvao dužnošću tajnih službi učiniti sve kako bi osigurali maksimalnu sigurnost građana i zaštitili njihova prava i slobode. Također je obećao osigurati nove jedinice sa savremenom opremom i naoružanjem, kao i iskusnim osobljem.

Putin je također pozvao na jačanje rada sigurnosnih agencija u ključnim područjima usred pojave novih prijetnji i naložio specijalnim službama da drže pod stalnom kontrolom mjesta masovnog boravka građana, strateške objekte saobraćajne i energetske infrastrukture.

"Od protuobavještajnih agencija, uključujući vojsku, sada se traži maksimalna pribranost, koncentracija snaga. Potrebno je oštro suzbiti akcije stranih specijalnih službi, brzo identificirati izdajnike, špijune i sabotere", rekao je Putin.

Također je zatražio jačanje rada granične službe FSB-a, nazivajući granicu "najvažnijom, ključnom granicom za osiguranje sigurnosti zemlje", koja mora biti pouzdano pokrivena.

Rusija je u dijelovima ukrajinskih oblasti koje drži pod okupacijom održala lažne referendume i te teritorije sada smatra sastavnim dijelom Ruske Federacije. Većina zemalja svijeta je odbacila ove rezultate referenduma.

Okupacione ruske snage nemaju apsolutnu kontrolu nit nad jednom od četiri ukrajinske regije koje je Rusija anketirala, a u periodu nakon referenduma izgubili su glavni grad Hersonske oblasti.