POSTIGAO NEMOGUĆE

Tokom jednog od najsnažnijih raketiranja energetske infrastrukture u Ukrajini u kojoj je ispaljeno više desetina raketa, jedan ukrajinski vojnik je uspio da obori jedan projektil pucajući iz svog mitraljeza.

Vojnik poznat kao "Kipish" je izveo "nemoguće" srušivši jednu od 76 raketa ispaljenih na Ukrajinu. Šef vojničke pokretne stanice Teritorijalne obrane pohvalio ga je zbog njegove" "brze reakcije" nakon što je pogodio projektil mitraljezom postavljenim sanduk sa municijom

“Kad je pucao, zelene iskre su izletjele iz projektila. Počelo se okretati, nageo se na rep i palo dolje. Gotovo je nemoguće pogoditi projektil mitraljezom, ali to je učinjeno" kazao je komandant koji se predstavio kao "Hera".

Ostaci oštećenog projektila pali su u snježno polje, a na snimku sa scene vidi se borac koji se svojom "nagradom", držeći nešto što izgledala kao krilo krstarećeg projektila. Nije jasno da li je druga paljba možda pomogla da se projektil obori ili o kojoj se vrsti projektila radi.

Ukrajinske snage uspjele su oboriti 60 od 76 projektila koje je Rusija lansirala u toku svog napa. Rusija je rakete ispalila iz Crnog i Kaspijskog mora, uključujući rakete Kha-101 i Kalibr.

Nekoliko minuta nakon napada, gradovi Kharkiv i Poltava ostali su bez struje. Kijev je privremeno ostao bez vode, a u Kremenčugu je potpuno prekinuta opskrba vodom i strujom.

U Krivoj Rigu, rodnom gradu predsjednika Volodimira Zelenskog, ruski projektil pogodio je stambeni blok uništivši cijelo stubište. Dok su spasilački timovi pretraživali ostatke, pronašli su tri mrtve osobe i 13 ozlijeđenih, uključujući četvero male djece, rekao je Valentyn Reznichenko, lokalni guverner.