Šokantno predviđanje

Danska investiciona banka "Saxo Bank" objavila šokantno predviđanje svjetskih dešavanja za iduću, 2023. godinu, prenosi RTV.

Saxo banka u svojoj godišnjoj prognozi predviđa da ce 2023. biti uzdrmana ratnom ekonomskom politikom, da će u Velikoj Britaniji biti održan referendum za ponovno pristupanje Evropskoj uniji, da će francuski predsjednik Emmanuel Macron podneti ostavku i da će Kina, India i OPEK ustati protiv korišćenja dolara kao oružja.

Bilo kakva nada u povratak pretpandemijskoj dezinflatornoj dinamici je nemoguća jer smo ušli u globalnu ratnu ekonomiju, sve velike sile širom svijeta užurbano jačaju svoju nacionalnu bezbjednost na svim frontovima, ocjenio je u saopštenju Sten Jakobson, glavni investicioni direktor Saxo banke.

Prema njegovim riječima, taj scenario je već na djelu bilo u stvarnom vojnom smislu, ili zbog dubokih poremećaja lanca snabdjevanja, energije, pa i finansijskih neizvesnosti koje su iskustvo s pandemijom i ruskom invazijom na Ukrajinu ogoljene.

Danska banka predviđa da ce biti uvedena široka kontrola cijena zbog neuspjeha vlada u zemljama poput SAD i Velike Britanije da obuzdaju divlju inflaciju, što ce doprineti skoku cijena zlata na 3.000 dolara po unci.

U ratnoj ekonomiji, 'vladina ruka' ce se nemilosrdno širiti sve dok cjenovni pritisci ugrožavaju stabilnost, naveo je Jakobsen, dodajući da je pokušaj Zapada da ograniči cijene ruske nafte vjerovatno osuđen na propast.

Politička previranja u Velikoj Britaniji, koju će pogoditi recesija, dovešće do referenduma o poništavanju Bregzita, nakon što Laburistička partija preuzme vlast u trećem kvartalu, predviđa Saxo. Vjerovatno će biti izglasano ponovno pridruživanje, što ce doprineti boljem kotiranju britanske funte.

Banka je saopštila da su njena predviđanja za 2023. godinu, uključujući sporazum o formiranju vojske EU, djelimično inspirisana sličnostima između današnje Evrope i stanja na kontinentu početkom 20. vijeka.

Ukrajinska invazija je Evropi donela mentalitet ratne ekonomije u razmerama koje nisu viđene od 1945. Nije riječ samo o neadekvatnim vojnim kapacitetima u zapadnoj Evropi, već i o industrijskom modelu, s Njemačkom kao okosnicom, koji je egzistencijalno doveden u pitanje time što se Evropa odrekla jeftine i obilne ruske nafte i gasa.

Kina, Indija i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) ce se suprotstaviti američkoj dominaciji u globalnom monetarnom sistemu stvaranjem međunarodne klirinške unije i nove rezervne aktive, prognozira Saxo.

Finansijske sankcije koje predvode SAD protiv Rusije zbog ukrajinske krize izazvale su udarni talas u zemljama koje nisu u vojnom savezu s Vašingtonom, navodi danska banka.

Što se drugih njenih prognoza tiče, predviđa se da će Japan fiksirati kurs jena prema dolaru na 200 jena kako bi resetovao svoj finansijski sistem.

Saxo je poznat po hrabrim predviđanjima koja imaju za cilj da navedu investitore da razmišljaju o zastrašujućim stvarima koje bi mogle da se dogode u narednoj godini.

Neka od predviđanja ove banke za 2022. bila su u najmanju ruku tačna, ako ne i precizna u smislu razmjera. Na primjer, Saxo je lani predvideo da bi novi Hladni rat mogao da izbije na više frontova, i da će ubrzana svemirska trka intenzivirati rivalstvo između SAD i Kine.

Takođe je predvidela da će Facebook izgubiti tržišni udio jer će opasti njegova privlačnost među mladima. Facebookova roditeljska kompanija, Meta Platforms, izgubila je ove godine dvije trećine svoje tržišne vrijednosti.