Zabrinjavajuće

Skoro 20 odsto djece migranata bez pratnje iz Albanije koje je ove godine prihvatilo veće okruga Kent nestalo je, otkrio je BBC.

Lokalne vlasti su do 31. oktobra primile 197 albanske djece, od kojih je 39 nestalo.

Organizacija za prava djeteta Ecpat UK, koja vodi kampanju za zaštitu djece od eksploatacije, ocjenila je da su ove brojke veoma zabrinjavajuće.

Laura Duran, šef politike, zastupanja i istraživanja za Ecpat UK rekla je da je ovo "zaista visok" broj nestale djece.

“Zaista smo zabrinuti. Mogli bi da budu suočeni sa radnom eksploatacijom u različitim industrijama kao što su građevinarstvo ili autoperionice, mogli bi da budu kriminalno iskorišćavani u distribuciji droge ili na farmama kanabisa, ili bi mogli biti seksualno eksploatisani”, rekla je Duran.

Veće je reklo da je blisko sarađivalo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijom na zaštiti ugrožene djece. Saopštilo je da je 197 albanske djece koja su obrađena u jedinici za prijem u Kentu pri Ministarstvu unutrašnjih poslova prešla u njegovu brigu između 1. januara i 31. oktobra. Dodaje se da se od 7. novembra 39 vodi kao nestalo.

Vladine brojke koje je prikupio BBC pokazuju da su 44.122 osobe prešle na malim čamcima tokom ove godine u poređenju sa 28.461 koliko ih je stiglo 2021. To je doprinelo prenatrpanosti centra za obradu Manston u Kentu.

U međuvremenu, vladin plan da pošalje neke tražioce azila u Ruandu je trenutno na čekanju jer se suočava sa pravnim izazovom.

Više od 12.000 migranata iz Albanije do sada je ove godine brodovima stiglo do Velike Britanije. To pitanje je istakao ministar za imigraciju Robert Jenrik, koji je rekao da je na nekim malim brodovima 80 odsto onih koji su bili na brodu iz Albanije.

Izvor: Kosovo Online/BBC