IZVJEŠTAJ IDEA

Polovina demokratskih zemalja u svijetu doživljava eroziju demokratije, pojačanu ratom u Ukrajini i ekonomskom krizom, navodi se u izvještaju međunarodnog trusta mozgova u srijedu.

– Sada vidimo izuzetno jake smetnje za demokratiju, pojačane političkim posljedicama ekonomske krize koja je započela pandemijom i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini – rekao je za AFP generalni sekretar međunarodne IDEA-e Kevin Casas-Zamora.

– Možda je doveden u pitanje kredibilitet izbora. Može biti da je vladavina prava pod napadom. Može biti da je građanski prostor ograničen – objasnio je on.

Broj demokratija s najvećom demokratskom erozijom – grupa koja se naziva “nazadnim” zemljama koja uključuje Sjedinjene Države od prošle godine – porastao je sa šest na sedam u 2022. s dodatkom El Salvadora na listu.

Ostali su Brazil, Mađarska, Indija, Mauricijus i Poljska.

Casas-Zamora je izdvojio SAD kao posebno zabrinjavajuće.

– Veoma sam zabrinut onim što vidimo u Sjedinjenim Državama – rekao je.

Zemlja se suočava s političkom polarizacijom, institucionalnom disfunkcijom i prijetnjama građanskim slobodama, navodi se u izvještaju.

– Do sada je sasvim jasno da groznica nije prekinuta izborom nove administracije – rekao je on, ukazujući na “sve veće nivoe polarizacije (i) pokušaje da se potkopa kredibilitet izbornih rezultata bez ikakvih dokaza o prevari”.

Casas-Zamora je napomenuo da su SAD također napravile “vidljiv korak unazad” u seksualnim i reproduktivnim pravima, “što je izuzetno jer većina zemalja, gotovo sve druge zemlje, idu naprijed u smislu proširenja seksualnih i reproduktivnih prava”.

– SAD se kreću unazad – rekao je.

Od 173 zemlje obuhvaćene izvještajem International IDEA, 104 su bile demokratske, a 52 su bile u opadanju.

U međuvremenu, broj zemalja koje se kreću ka autoritarizmu, 27, bio je više nego dvostruko veći od broja koji se kreću ka demokratiji, 13.

Skoro polovina svih autoritarnih režima postala je još represivnija 2022. godine, pri čemu su Afganistan, Bjelorusija, Kambodža, Komori i Nikaragva označeni da doživljavaju “veliki pad”.

U Aziji, gdje samo 54 posto ljudi živi u demokratiji, autoritarizam je sve intenzivniji, navodi se u izvještaju, dok Afrika, uprkos brojnim izazovima, ostaje “otporna” suočena sa nestabilnošću.

Autor: Fena