POZNATI DETALJI SLUČAJA

Lopovi su iz muzeja u bavarskom gradu Manching za devet minuta ukrali keltske zlatnike vrijedne 1,6 miliona eura.

Policija je saopćila da se krađa stotina zlatnika desila tokom noći. Pretpostavlja se da su lopovi prije nego što će provaliti u muzej sabotirali alarmni sistem. Kablovi za internet su presječeni, što je za posljedicu imalo prestanak rada sistema. Istražuje se da li je ova krađa povezana s prethodnim provalama.

Alarmni sistem se nije uključio u trenutku kada su vrata muzeja otvorena. Zaposlenici su sljedećeg jutra uočili da je razbijeno staklo vitrine u kojoj su bili novčići, odnosno da novčića nema u vitrini. Šef kolekcionarskog odjela Državne arheološke zbirke Rupert Gebhard je izjavio da krađa za njega znači kao da je "izgubio dobrog starog prijatelja".

Sumnja se da je riječ o orgnanizovanom kriminalu, a policija uočava sličnosti s prethodnim krađama. Zlatnik težak čak 100 kilograma je 2017. ukraden iz jednog berlinskog muzeja. Iz drezdenskog muzeja Green Vault su dvije godine kasnije ukradeni nakit i druge dragocjenosti, što je zabilježeno videonadzorom.

No, policija je objavila da ne može potvrditi da li postoji povezanost između krađa iz muzeja. Bavarski ministar za nauku i umjetnost Markus Blume je izjavio za bavarski javni emiter da je opravdano sumnjati da iza svega stoji organizovani kriminal.

Stručnjaci su u bojazni da će se zlatnici istopiti te da će im se time oduzeti historijska vrijednost. Pronađeni su 1999. u blizini Manchinga prilikom arheološkog iskopavanja i to se smatra najvećim arheološkim otkrićem keltskog zlata u 20. stoljeću. Prema Blumeovim riječima, otkrićem je dat uvid u svakodnevnicu ljudi koji su prije 2.000 godina živjeli na području Bavarske, prenosi BBC.