SUPROTNO MIŠLJENJU SAD-A

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u srijedu rekao da nema sumnje da eksploziju u kojoj su poginule dvije osobe u Poljskoj nije izazvao ukrajinski projektil, prenijela je agencija Interfaks Ukrajina.

Ne sumnjam da to nije bio naš projektil", rekao je on ukrajinskim medijima.

Ukrajinski glavni saveznik SAD ne slaže se da je u pitanju bio ruski projektil.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je danas da je projektil koji je pao na poljsku teritoriju ukrajinska raketa protivzračne odbrane.

Isto tako, predsjednik Poljske Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki održali su danas sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se razgovaralo o padu rakete na poljsku teritoriju.

"Nema naznaka da je to bio namjerni napad na Poljsku. To nije bila raketa uperena protiv nas. Nema naznaka da su je lansirale ruske snage i navjerovatnije je bio nesretan slučaj. Postoji velika vjerovatnoća da se radilo o ukrajinskom projektilu protivzračne odbrane", rekao je Duda.

S druge strane britanski premijer Rishi Sunak smatra da je Rusija kriva za raketni napad koji se sinoć desio u Poljskoj bez obzira na to ko je ispalio raketu.

"Ukrajina mora braniti svoju domovinu od nezakonitog i barbarskog niza napada Rusije", poručio je britanski premijer na summitu G20 na Baliju.