Članica NATO

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije negiralo je da je Moskva odgovorna za napad.

Visoki dužnosnik američke obavještajne službe rekao je da su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, izvijestio je u utorak Associated Press, dok Pentagon zasad kaže da nema informacije koje bi potvrdile da se radi o ruskim raketama.

Dužnosnik je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije, izvijestio je Associated Press. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju, prenosi Hina.

Poljski vatrogasci objavili su u utorak da su dvije osobe poginule u eksploziji u Przewodowu, selu na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije negiralo je da je Moskva odgovorna za napad.

“Izjave poljskih medija i zvaničnika o navodnom padu ruskih projektila na selo Przewodow namjerna je provokacija u cilju daljnje eskalacije”, saopćeno je.

“Nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice ruskim oružjem. Krhotine koje su objavili poljski mediji s mjesta događaja u Przewodowu nemaju nikakve veze s ruskim oružjem”, navodi se.

Hitni sastanak

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu, objavio je glasnogovornik vlade na Twitteru.

Sastanak je najavljen za 21 sat.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da američki ministar odbrane “analizira” informacije po kojima su dvije ruske rakete pogodile lokaciju u Poljskoj na granici s Ukrajinom.

“Nemamo u ovom trenutku elemenata kojima bi potvrdili te informacije”, rekao je glasnogovornik Pentagona, dodajući da se informacije i dalje proučavaju.

Poljski radio ZET izvijestio je ranije da su dva zalutala projektila u utorak pogodila Przewodow i usmrtila dvije osobe, ali nije naveo više detalja.

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski rekao je da ovo predstavlja “značajnu eskalaciju” konflikta, ali nije ponudio dokaze o napadu.

Rusija je u utorak zasula projektilima ukrajinske gradove, ponavljajući obrazac ponašanja proteklih sedmica nakon pretrpljenih gubitaka na frontu.

Kijev je najnovija raketiranja opisao kao “najteža” u gotovo devet mjeseci rata.

Reakcije iz susjedstva

Ruski projektili koji bi pogodili Poljsku bili bi daljnja eskalacija Rusije, rekao je češki premijer Petr Fiala, dodajući da su udari na Ukrajinu pokazali da Moskva želi uništiti tu zemlju.

“Ako Poljska potvrdi da su rakete pogodile i njenu teritoriju, to će biti daljnja eskalacija od strane Rusije”, rekao je Fiala na Twitteru. “Čvrsto stojimo uz našeg EU i NATO saveznika.”

Estonija je također izrazila zabrinutost zbog izvještaja o eksplozijama u Poljskoj, članici NATO-a.

“Posljednje vijesti iz Poljske su vrlo zabrinjavajuće”, objavilo je estonsko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

“Blisko se konsultiramo s Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna braniti svaki pedalj teritorije NATO-a. U potpunosti smo solidarni s našim bliskim saveznikom Poljskom”, navodi Estonija.

Latvijski ministar odbrane Artis Pabriks okrivio je Rusiju za eksploziju u kojoj su poginule dvije osobe u Przewodowu.

“Kriminalni ruski režim ispalio je projektile koji nisu gađali samo ukrajinske civile, već su pali i na teritorij NATO-a u Poljskoj”, rekao je na Twitteru.

Latvija u potpunosti stoji uz prijatelja Poljsku i osuđuje ovaj zločin, dodaje se.