UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju putem videolinka svjetskim čelnicima okupljenima na samitu G20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

– Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti, rekao je Zelenski.

– Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Evropu i svijet. A postoji i niz rješenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno jamčio mir.

Učešćem na samitu predstavio sam prijedloge ovakvih odluka – konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama svijeta da budu sukreatori mira s nama.

Dakle, uslovi Ukrajine za mir: 1. Nuklearna sigurnost, 2. Osiguranje hrane, 3. Energetska sigurnost, 4. Oslobođenje i povratak zatvorenika i deportiranih, 5. Provedba Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka, 6. Povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe, objavio je Zelenski na svom Facebooku nakon obraćanja.

– Nećemo dopustiti da Rusija čeka i jača svoje snage… Uvjeren sam da je sada vrijeme kada ruski rat mora i može biti zaustavljen, dodao je.

Rekao je da Rusija mora potvrditi teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzročenu štetu.

“RAT TREBA ZAVRŠITI PRAVEDNO”
Rat treba završiti “pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Pozvao je na ponovno uspostavljanje “radijacijske sigurnosti” u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

Govoreći o sukobima u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, Zelenski je rekao da niko nema pravo ucjenjivati svijet nuklearnom katastrofom te da je Rusija pretvorila elektranu u radioaktivnu bombu koja može eksplodirati svakog trenutka.

– Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo – i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira, rekao je sudionicima samita.

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalnu ekonomiju, rekao je ranije visoki američki zvaničnik.

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da bi prisustvovao, na samitu G20 predstavlja ju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Autor: Index.hr