Oprezni

Ukrajinski zvaničnici i vojni analitičari ostaju oprezni nakon što je Rusija najavila povlačenje iz najvećeg zauzetog grada.

Stojeći pored karte, Sergej Surovikin, glavni ruski general koji vodi rat u Ukrajini, pojavio se na državnoj televiziji u srijedu uvečer kako bi rekao ministru odbrane Sergeju Šojguu da se ruske čete trebaju povući iz grada Hersona.

"Naši daljnji planovi i postupci vezani za grad Herson ovisit će o razvoju vojno-taktičke situacije“, kazao je Surovikin. „Ovih dana, nije lako.“

Kazao je da je povlačenje iz najvećeg ukrajinskog grada koji je Rusija zauzela otkako je počeo rat krajem februara potez kojim će se spasiti životi ruskih vojnika usred poteškoća da se dobavljačke linije drže otvorenim.

Kamera je potom usmjerena na Šojgua, koji je kazao kako se slaže sa Surovikinovim zaključcima i naredio je povlačenje četa i njihovo prebacivanje preko rijeke Dnjepar.

Nekoliko sati kasnije, oko 23h po lokalnom vremenu, lokalni stanovnik je kazao Al Jazeeri da se čulo kako ruska vojna vozila napuštaju Herson, administrativni centar istoimene regije na jugu Ukrajine koji služi kao ulaz u pripojeni poluotok Krim preko dva preostala mosta.

Jedan je Antonivski most koji se proteže skoro 1400 metara preko plave vode Dnjepra, najveće rijeke u Ukrajini, koja dijeli ovu bivšu sovjetsku naciju na većinskim dijelom govornike ruskog jezika na istočnoj ili lijevoj obali, i govornike ukrajinskog jezika na zapadnoj ili desnoj obali.

Drugi je most preko brane Nova Kahovka, sjeveroistočno od Hersona, koja sadrži gotovo 20 kubnih kilometara dnjeparskih voda i koja preusmjerava jedan dio te vode u suhi poluotok Krim, koji je Rusija pripojila 2014.

Oštećeni mostovi

Oba mosta su djelomično oštećena napadima navođenih ukrajinskih raketa u proteklim mjesecima, usporavajući kretanje ruskih vojnika.

"Pogodili smo ih projektilima nekoliko puta“, kazao je stanovnik Hersona Al Jazeeri, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer ukrajinske čete još nisu ušle u grad, referirajući se na ukrajinske snage.

"Molimo se da uđu“, dodajući da će ostati u svom stanu nedaleko od mosta Antonivski dok ukrajinske snage ne uđu u grad nakon više od osam mjeseci ruske okupacije.

Ali Ukrajinci ne žure da uđu – iako su od avgusta, istjerali Ruse iz desetak gradova i sela na desnoj obali Dnjepra, zauzevši oko desetine regije veličine Belgije.

Odluka Kremlja o povlačenju navodno nije iznenadna.

Povlačenje iz Hersona „je mogući ali ipak neželjeni scenarij“, kazao je izvor iz Kremlja online časopisu Meduza.io ranije ove sedmice.

Ovaj časopis je čak citirao dokument za koji kažu da sadrži instrukcije od Kremlja za ruske mas-medije o tome kako objasniti povlačenje.

"Evakuacija miroljubivih civila grada [Hersona] na lijevu obalu Dnjepra izazvana je opasnošću od velikog udara na grad koji bi izvela velika grupa [ukrajinskih] nacionalista“, navodno je pisalo u uputstvu.

Ali ukrajinski vojni stručnjak Oleh Ždanov smatra da je ovo povlačenje zamka da se namame ukrajinske snage i da im se potom nanesu veliki gubici. On tvrdi da su ruske snage prerušene u civile sakrivene u stambenim područjima Hersona kako bi mogle pucati na ukrajinske vojnike.

"Na kameri, to će izgledati kao da se navodni civili odupiru ukrajinskoj vojsci“, kazao je on na televiziji u četvrtak.

Oprez Ukrajinaca

Vrhovni ukrajinski zvaničnici također su oprezni.

"Dok se ukrajinska zastava ne zavijori nad Hersonom, nema smisla pričati o povlačenju ruskih četa“, kazao je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak na televiziji u srijedu.

Prije najave povlačenja, zvaničnici koje je postavila Rusija sedmicama su pozivali desetke hiljada civila da napuste ovaj grad i uništili su stotine čamaca svih veličina na obje obale.

Mnogi su, uprkos rizicima, odabrali ostanak u gradu, u kojem je prije rata živjelo blizu 300 000 ljudi.

"Moja majka je odbila otići i sada je u svom stanu s vrećom krompira i nešto makarona“, Al Jazeeri je kazao Anton Červenko, prodavač u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

Okupatori koji su se povlačili uklonili su i ruske zastave i odnijeli čak i dvije bronzane statue carskih generala iz 18. stoljeća.

Ali regionalni zastupnik iz Hersona Sergej Hlan je uvjeren da je povlačenje stvarno jer Rusija više ne može priuštiti da drži svoje snage na desnoj obali Dnjepra usred svakodnevnih napada projektilima koje Ukrajini šalje Zapad.

"Ovo je logistički kraj ukrajinske kontraofanzive koja je počela u avgustu“, kazao je ovaj zvaničnik na televiziji.

"Gubici koje su okupatori pretrpjeli tokom proteklih mjeseci počeli su rasti geometrijskom progresijom jer primamo više pomoći od svojih partnera sa Zapada“, kazao je on.

On je uvjeren da će se u bliskoj budućnosti Rusi povući iz cijele hersonske regije.

"Ovo definitivno nije zamka“, zaključio je Hlan.

Neki međunarodni vojni stručnjaci se slažu.

Nova faza

"Bitka za Herson nije završena, ali ruske snage su ušle u novu fazu – dajući prioritet povlačenju svojih snaga preko rijeke u dobrom stanju i usporavanju ukrajinskih snaga, umjesto da pokušavaju u potpunosti zaustaviti ukrajinsku kontraofanzivu“, kazali su iz Instituta za proučavanje rata, ekspertske organizacije, u srijedu.

Nikolaj Mitrokin, analitičar nastanjen u Njemačkoj, upozorio je da rusko povlačenje iz grada može voditi ka velikom, neselektivnom granatiranju sa lijeve obale.

Ukrajinske snage „bi trebale očekivati da će Rusi lagano uništiti grad granatiranjem sa lijeve obale kao što rade s Harkovom“, gradom na istoku Ukrajine koji granatiraju gotovo svakodnevno od početka rata, Al Jazeeri je kazao Mitrokin, stručnjak za Rusiju na Univerzitetu u Bremenu.

Hersonska proruska administracija prešla je u grad Heničesk, na jugu regije, ranije ovog mjeseca.

U međuvremenu su deseci hiljada ruskih vojnika koji se povlače preplavili grad. Useljavaju se u prazne kuće i stanove lokalnih stanovnika koji su otišli, kako tvrdi jedna lokalna stanovnica.

Njihovo prisustvo je intenziviralo nasilje prema lokalnim proukrajinskim aktivistima i simpatizerima koji su bačeni u improvizovane zatvore poznate kao „podrume“, kazala je ona.

"U podrumima je mnogo ljudi, čak i žena“, kazala je ona pod uslovom anonimnosti.

Međutim, ona je optimistična u pogledu tempa okupacije – i čak se nada da će uskoro i Krim biti oslobođen.

"Mislim da ćemo uskoro ići na ukrajinski Krim“, kazala je ona Al Jazeeri.