RAZGOVOR SA MACRONOM

Vladimir Putin je prilikom jednog telefonskog razgovora francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao da nuklearni napadi na Hirošimu i Nagasaki pokazuju da "ne trebate napadati velike gradove kako biste okončali rat".

Ukrajina i zapadni saveznici duže vrijeme upozoravaju na prijetnju ruskog atomskog udara, posebno onog taktičkim nuklearnim oružjem koje je dizajnirano da izazove razaranje na bojnom polju.

U izvještajima američkih medija navodi se da Washington ima obavještajne podatke koji pokazuju da su visoki ruski dužnosnici nedavno razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Ali mnogi na Zapadu sumnjaju da bi ruski predsjednik rizikovao globalni konflikt koji bi sasvim sigurno uslijedio nakon takve intervencije.

Pored osude Zapada i Kineski predsjednik Xi Jinping je u petak osudio nuklearne prijetnje Kremlja.

Mail on Sunday izvještava kako je izvor iz francuske vlade saopćio da je ruski predsjednik spomenuo Hirošimu u razgovoru s gospodinom Macronom, što je izazvalo kod francuskog predsjednika "izrazitu uznemirenost".

"Zvučalo je kao vrlo jasan nagovještaj da bi Putin mogao detonirati taktičko nuklearno oružje na istoku Ukrajine, a Kijev ostaviti netaknut. Čini se da je to poenta njegovih konstatacija", saopćio je francuski izvor.

"Dvojica predsjednika nedvojbeno su razgovarala o riziku od upotrebe nuklearnog oružja. Putin želi prenijeti poruku da su sve opcije na stolu, u skladu s ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje", dodaje izvor.

Datum poziva nije naveden, predsjednik Macron je nekoliko puta razgovarao s Putinom tokom rata.

U septembru je Putin objavio svoju najjasniju prijetnju da je spreman koristiti nuklearno oružje, rekavši da će se upotrijebiti "sva sredstva" za odbranu ruskog teritorija.