SHARM EL-SHEIKH

Ključna konferencija Ujedinjenih naroda o klimi počinje u Egiptu usred geopolitičkih tenzija i mnoštva međupovezanih kriza koje umanjuju očekivanja o velikom napretku.

Dvosedmični događaj COP27 održava se u egipatskom odmaralištu Sharm el-Sheikh na Crvenom moru u vrijeme rata u Ukrajini, koji je izazvao porast cijena hrane i energije, piše njemačka agencija dpa, prenosi Hina.

Konferencija se također održava nakon što su klimatske katastrofe odnijele ogroman broj života na nekoliko lokacija širom svijeta.

Predstavnici iz 200-ak zemalja će raspraviti kako još uvijek obuzdati globalno zagrijavanje i kako finansirati popravak štete prouzrokovan klimatskim promjenama.

Razvijene zemlje su se 2009. obavezale pružiti 100 milijardi dolara godišnje radi klimatske zaštite u siromašnijim zemljama do 2020. Ta obaveza uglavnom ostaje neispunjena, javlja Al Jazeera Balkans.

Na skupu će se razgovarati i o tome kako se globalno zagrijavanje može ograničiti na porast temperature od 1,5 stepeni, što je cilj Pariškog sporazuma iz 2015.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je ranije ove sedmice upozorio na neuspjeh da se postave ambiciozni ciljevi potrebni za borbu protiv klimatskih promjena.

"Jedan i po stepen je na intenzivnoj njezi, a aparati se tresu. Stoga je u velikoj opasnosti", rekao je Guterres.

Egipat je promovisao COP27 kao samit djelovanja i upozorio klimatske aktere da ne mijenjaju mišljenje u pogledu prethodnih obećanja.

U ponedjeljak će na dvodnevni klimatski samit stići i svjetski čelnici. Na marginama globalnih pregovara, pojedini dani konferencije bavit će se posebnim temama poput finansija, dekarbonizacije, vode, poljoprivrede i energetike u odnosu na klimatske promjene.

Razgovori u Egiptu predstavljaju njihov povratak u Afriku nakon što je 2016. u Maroku, na sjeveru kontinenta, održan COP22.

Sharm el-Sheikh, turistički i ronilački centar, za potrebe je konferencije gotovo potpuno preuređen, što je uključivalo uvođenje električnih autobusa na njegove zelene ulice.