POSTIGNUT JE DOGOVOR

Evropski zakonodavci su postigli dogovor o zabrani prodaje novih automobila i kombija s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Dogovor između predstavnika Evrpskog parlamenta i Evropskog vijeća je postignut u okviru paketa Evropske unije Fit for 55 za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine.

Novi zakon predviđa smanjenje od 55 posto za nove automobile i 50 posto za nove kombije do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 2021. godine, kao i 100 smanjenje emisije CO2 do 2035. godine. To zapravo znači zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Transport čini 30 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU te gotovo dvije trećine iskorištene nafte u EU, pokazuju podaci Evropske agencije za životnu sredinu.

"Ovim ciljevima razjašnjavamo stvari za automobilsku industriju te stimulišemo inovacije i investicije za proizvođače automobila. Osim toga, kupovina i vožnja automobila bez emisije postat će jeftinija za potrošače", kazao je nizozemski poslanik Jan Huitema.

"Imamo dogovor. Nije ni čudo da se prfi Fit for 55 odnosi na CO2 standarde za automobile. Tempo promjena u proteklim godinama bio je zaista izvanredan. Automobilska industrija EU je spremna, potrošači žele prihvatiti mobilnost bez emieija. Dakle, idemo naprijed punom brzinom", poručio je putem Twittera predstavnik Komisije Frans Timmermans.

Josef Sikela, ministar industrije i trgovine Češke Republike, koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem, dodao je da će sporazum "napraviti put modernoj i konkurentnoj automobilskoj industriji u EU".

"Svijet se mijenja, a mi moramo ostati na čelu inovacija. Vjerujem da možemo iskoristiti ovu tehnološku tranziciju. Predviđeni vremenski okvir također čini ciljeve dostižnim za proizvođače automobila", dodao je on.

Međutim, ne slažu se baš svi. Greenpeace EU je kritikovao rok do 2035. godine te ističe da je to "prekasno", kao i da ne ispunjava klimatske obaveze bloka.

"EU ide putem koji završava katastrofom. Rok do 2035. godine za izbacivanje automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem nije dovoljno brz. Novi automobili sa SUS motorima trebaju biti zabranjeni bar do 2028. godine", poručila je aktivistkinja Greeenpeacea Lorelei Limousin.

"Najava je savršen primjer gdje političari mogu koristiti naslov koji djeluje dobro, a koji prikriva stvarnost njihovih novih neuspjeha da djeluju na klimu. UN je potvrdio da će klimatska kriza izmaći kontroli ako vlade ne preduzmu bržu i odlučniju akciju uključujući prelazak na čišće vidove transporta", dodala je ona.

Evropski proizvođači automobila su rekli da će EU morati ubrzati tranziciju kako bi ona bila izvodljiva.

"Da ne bude zabune, evropska automobilska industrija je spremna da ponudi ove automobile i kombije s nultom emisijom. Međutim, želimo vidjeti okvirne uslove koji su ključni za postizanje ovog cilja. Ti uslovi uključuju obilje obnovljive energije, besprijekornu privatnu i javnu infrastrukturnu mrežu za punjenje i pristup sirovinama", rekao je Oliver Zipse, izvršni direktor BMW-a i predsjednik Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Zakonodavstvo planira reviziju mehanizma poticaja za vozila s niskom i nultom emisijom s višim mjerilom kako bi se osiguralo da bude usklađen s trenutnim trendovima prodaje te da rezultira pristupačnim automobilima s nultom emisijom na tržištu.