Ruske snage su u subotu izvele masivne napade projektilima i dronovima kako bi nanijeli štetu ukrajinskim energetskim potencijalima u devet oblasti. Prema izvještaju Instituta za rat, cilj ovih napada je slabljenje ukrajinskih kapaciteta za nastavak kontraofanzive na jugu zemlje.

Ukrajinski Glavni štab izvijestio je a da su ruske snage lansirale 40 raketnih napada i 16 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Shahed-136 na ukrajinsku infrastrukturu te da su ukrajinske snage oborile 20 ruskih krstarećih raketa i 11 ruskih bespilotnih letjelica.

Ruski udari pogodili su ukrajinsku energetsku infrastrukturu u oblastima Volin, Rivne, Harkov, Hmjelnicki, Kirovograd, Čerkasi, Zaporožje, Odesa i Mikolajiv.

Ukrenergo, ukrajinska državna energetska kompanija, objavila je da je opseg ruskih udara 22. oktobra dostigao ili premašio opseg i učinak ruskih napada 10. i 12. oktobra, za koje je ruski predsjednik Vladimir Putin implicirao da su diskretni odgovor na ukrajinski napad na most u Kerčkom tjesnacu.

Ruske snage vjerojatno pokušavaju oslabiti volju Ukrajine za borbu i prisiliti ukrajinsku vladu da iskoristi dodatne resurse za zaštitu civila i energetske infrastrukture umjesto usmjeravanja tih resursa prema ukrajinskim protuofanzivama ka istoku i jugu.

Ruski udari na ukrajinsku civilnu infrastrukturu vjerojatno neće narušiti ukrajinsku volju za borbom, ali će sve više predstavljati ekonomski i humanitarni izazov za Ukrajinu kako temperature budu padale.