AMBASADA OSTAJE U TEL AVIVU

Australija je poništila odluku prethodne vlade koja je priznala Zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopštila je danas ministarka spoljnih poslova Australije Penny Wong, prenosi RTV.

Penny Wong je navela da bi status grada trebalo riješiti kroz mirovne pregovore između Izraela i palestinskog naroda, izvestio je Reuters, a preneo Tanjug.

Ministarka je rekla je da će Australija "uvijek biti nepokolebljiv prijatelj Izraela" i da je posvećena rješenju po kome će Izrael i buduća palestinska država koegzistirati u miru unutar međunarodno priznatih granica. Prethodna australijska vlada, predvođena Scottom Morrisonom, u decembru 2018. priznala je Zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, podsjeća britanska agencija.

Kosovo je podsjetimo, zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu 14. marta 2021. godine, dok su diplomatski odnosi Kosova i Izraela uspostavljeni 1. februara 2021. godine. Otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu tada se usprotivila Evropska unija koja je izrazila žaljenje zbog takve odluke odluke Kosova imajući u vidu da status Jerusalima za EU nije riješen.

Svega nekoliko zemalja ima ambasade u Jerusalimu, a jedna od njih je Amerika.

Izvor: Kosovo Online/RTV