ESKALACIJA NAPETOSTI

NATO je u ponedjeljak započeo svoju godišnju nuklearnu vježbu "Steadfast Noon", s do 60 zrakoplova koji sudjeluju u trenažnim letovima iznad Belgije, Sjevernog mora i Britanije kako bi uvježbavali korištenje američkih nuklearnih bombi raspoređenih u Europi

Nuklearne vježbe - koje ne uključuju prave bombe - održavaju se usred pojačanih napetosti nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini nakon velikih vojnih neuspjeha na tamošnjem bojnom polju, prenosi Jutarnji.hr.

"Steadfast Noon" će se vjerojatno poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim "Grom", koje se obično izvode krajem oktobra i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

NATO je rekao da zapadne vježbe nisu bile potaknute posljednjim napetostima s Rusijom.

"Vježba, koja traje do 30. oktobra, rutinska je, ponavljajuća aktivnost obuke i nije povezana ni s kakvim aktualnim događajima u svijetu", objavio je savez na svojoj web stranici, dodajući da se neće koristiti bojevo oružje.

"Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje saveza ostane sigurno, sigurno i učinkovito", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Belgija je domaćin vježbi u kojima sudjeluje 14 zemalja i do 60 zrakoplova, uključujući najnaprednije borbene zrakoplove na tržištu i američke bombardere dugog dometa B-52 koji će dolijetati iz zračne baze Minot u Sjevernoj Dakoti, navodi se u priopćenju.

U utorak je šef NATO-a Jens Stoltenberg jasno dao do znanja da će Savez nastaviti sa svojim vježbama unatoč napetoj međunarodnoj situaciji.

Otkazivanje vježbi zbog rata u Ukrajini poslalo bi "vrlo pogrešan signal", rekao je novinarima, tvrdeći da je vojna snaga NATO-a najbolji način da se spriječi daljnja eskalacija napetosti.

Obrambene vježbe na istoku


No nisu nuklearne vježbe na sjeveru Europe jedine koje kreću danas - na drugoj strani svijeta južnokorejske snage započele su svoje godišnje obrambene vježbe Hoguk, osmišljene kako bi ojačale svoju sposobnost da odgovore na sjevernokorejske nuklearne i raketne prijetnje u jeku sve većih napetosti zbog vojnih aktivnosti obje Koreje.

Vježbe bi trebale završiti u subotu, a posljednje su u nizu vojnih vježbi Južne Koreje proteklih sedmica, uključujući zajedničke aktivnosti sa Sjedinjenim Državama i Japanom.

Pjongjang je bijesno reagirao na južnokorejske i zajedničke vojne aktivnosti, nazvao ih je provokacijama i prijeti protumjerama. Seul navodi da su južnokorejske vježbe redovite i usmjerene na obranu.

Južnokorejski vojnici, uz dio američkih snaga, usredotočit će se na održavanje spremnosti i poboljšanje sposobnosti vojnika za izvođenje zajedničkih operacija tokom vježbi Hoguk, rekao je načelnik Združenog stožera Južne Koreje.

"Snage će izvoditi danonoćne manevre u stvarnom svijetu simulirane kako bi se suprotstavile sjevernokorejskim nuklearnim, raketnim i drugim prijetnjama, tako da mogu ovladati sposobnostima izvedbe ratnih i mirnodopskih misija te poboljšati interoperabilnost s nekim američkim snagama", priopćeno je.

Napetosti su se rasplamsale prošle sedmice nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil, više od 500 topničkih granata i poslala vojne zrakoplove blizu morske granice sklone sukobima.

Seul je osudio Pjongjang i nametnuo prve jednostrane sankcije u gotovo pet godina, opisujući te poteze kao kršenje bilateralnog vojnog pakta iz 2018. koji zabranjuje "neprijateljske radnje" u pograničnom području.