Na području nekoliko država Evrope danas će započeti redovna vježba NATO-a koja će biti fokusirana na nuklearno odvraćanje.

Prema najavi, vježba naziva "Steadfast Noon" održat će se na teritoriji Belgije, Velike Britanije i Sjevernog mora, a trebala bi trajati do 30. oktobra. U vježbi će učestvovati 60 aviona iz 14 zemalja NATO-a, a u tu svrhu svoje strateške bombardere B-52H poslat će i Sjedinjene Američke Države.

"Kao i prethodnih godina, u vježbama će učestvovati američki bombarderi velikog dometa B-52. Ove godine će letjeti iz zračen baze Minot u Sjevernoj Dakoti. Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije koja će biti domaćin vježbe, kao i iznad Sjevernog mora te Velike Britanije. Tokom vježbi neće se koristiti bojeve glave", naveli su iz NATO-a.

Iako je vježba izazvala zabrinutost, zbog aktuelne geopolitičke situacije, iz NATO-a su naglasili kako se vježbe ovakve vrste održavaju svake godine u isto vrijeme te da su ranije planirane.

"Vježba je rutinska, ponavljajuća trenažna aktivnosti i nije povezana ni sa kakvim aktuelnim događajima u svijetu. Svake godine je domaćin druga zemlja NATO-a. Neće se koristiti 'živo' oružje, a vježbe će pomoći da nuklearno odvraćanje NATO-a ostane sigurno i efikasno", pojasnili su iz NATO-a.

Povodom početka vježbe oglasio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vježba je dugo planirana, još prije invazije na Ukrajinu i mi smo bili transparentni kada je riječ o tome. Odvraćanje podrazumijeva da se spriječi svaki napad na NATO saveznike i da se očuva mir. Mi smo pokazali da NATO-ovo nuklearno odvraćanje funkcioniše i da je efikasno", poručio je Stoltenberg.

Prošle godine, vježba "Steadfast Noon" održala se također u ovom periodu, a njen domaćin su bile zemlje južne Evrope koje su članice NATO-a.