Zabrinjavajuće

Prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli su u Bjelorusiju, objavile su u subotu tamošnje vlasti, nakon ovosedmične najave o utemeljenju tih snaga koje bi trebale braniti granice zemlje od ukrajinske prijetnje.

- Prvi vozovi s ruskim vojnicima koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Bjelorusiju - objavilo je bjelorusko ministarstvo odbrane u saopćenju, u kojem nije preciziran broj ruskih vojnika.

Ministarstvo je objavilo fotografije vojnih vozova i kamiona, kao i ruskih vojnika koje su dočekale žene u narodnim nošnjama nudeći im po tradiciji hljeb i so.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak je optužio Poljsku, Litvu i Ukrajinu da pripremaju "terorističke" napade i "ustanak" u Bjelorusiji, te objavio raspoređivanje regionalne vojne grupe.

Minsk tvrdi da se radi o isključivo odbrambenoj formaciji čiji je cilj osigurati granicu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Moskva želi Bjelorusiju uvući u rat te pozvao na međunarodnu promatračku misiju na granicu Ukrajine i Bjelorusije.

Iz Bjelorusije stiže još zabrinjavajućih vijesti. Naime, tamošnja aktivistička organizacija Projekt Hajun izvjestila je kako su Rusi u Bjelorusiju dovukli ssistem Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom, kao i da su većm ranije osposobili Lukašenkove borbene avione da nose nuklearne oružje.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova ubrzo je potvrdilo da u Bjelorusiju uistinu stižu Iskanderi, kao i da planiraju tehnički osposobiti bjeloruske ratne avione Su-25 da nose nuklearno oružje. No, istovremeno Rusi tvrde i kako neće bjelorusku vojsku opskrbiti nuklearnim oružjem, niti će im ustupiti tehnologiju potrebnu za lansiranje napada. Podsjetimo, Lukašenko je u junu od Putina zatražio da mu borbene avione osposobi da nose nuklerano oružje, a u augustu je potvrdio kako je tako i učinjeno.

Jutarnji.hr