PREKRETNICA NA VIDIKU

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentarisao je danas mogućnost da se održi sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Josepha Bidena.

Lavrov je izjavio danas da Rusija neće odbaciti mogući susret na samitu G20 u Indoneziji sredinom novembra, ako se takav prijedlog pojavi.

Lavrov je rekao da su dužnosnici, uključujući glasnogovornika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja, rekli da su Sjedinjene Države otvorene za razgovore, ali da je Rusija to odbila.

“Ovo je laž”, rekao je Lavrov. "Nismo dobili ozbiljne ponude za kontakt."

Lavrov je istakao kako su Sjedinjene Američke Države već dugo uključene u rat u Ukrajini.

"Čini mi se da su Amerikanci de facto sudjelovali u ovom ratu dosta dugo. Taj rat kontroliraju Anglosaksonci", rekao je ruski ministar.

Komentirajući mogućnost da bi Turska mogla biti domaćin razgovora između Rusije i Zapada, Lavrov je rekao da će Moskva biti spremna saslušati sve prijedloge, ali ne može unaprijed reći hoće li to dovesti do rezultata.

Rekao je da će turski predsjednik Tayyip Erdogan imati priliku iznijeti prijedloge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kada obojica ove sedmice posjete Kazahstan.

Podsjetimo, posljednji sastanak licem u lice dvojice lidera bio je u Ženevi sredinom juna prošle godine.