Paket pomoći od 200 milijardi eura

Njemačka planira hitno provesti plan vrijedan 96 milijardi eura kako bi smanjila pritisak na potrošače zbog skoka cijena plina.

Berlin je saopštio da podržava prijedloge komisije da se domaćinstvima i malim i srednjim poduzećima ove godine da jednokratna isplata u vrijednosti jednomjesečnog računa za plin, kao i prijedlog mehanizma za ograničavanje cijena od marta.

"Situacija sa snadbjevanjem i dalje je napeta uprkos ispunjenim skladišnim prostorima", rekao je Michael Vassiliadis, čelnik sindikata IG BCE i jedan od stručnjaka komisije, dodajući da nadaju da će njihov plan obuzdati inflaciju.

Ako se usvoji, plan bi bio plaćen paketom pomoći od 200 milijardi eura koji je vlada kancelara Olafa Scholza najavila prošlog mjeseca za smanjenje utjecaja cijena energije na najveću evropsku ekonomiju.

Stručnjaci procjenjuju da bi Njemačka trebala smanjiti potrošnju za petinu kako bi prebrodila zimu bez redukcije.

Paket će se finansirati dodatnim zajmovima koji će biti odobreni ove godine, ali zaduženje neće biti uključeno u ovogodišnji budžet niti izračun duga za iduću godinu. To bi omogućilo vladi da podrži poziv ministra finansija Christiana Lindnera da se kočnica duga ponovno uvede sljedeće godine nakon što je obustavljena 2020. godine.

Njemačka inflacija dosegla je najviši nivo u septembru potaknuta višim troškovima energije koji su pojačali pritisak na Scholza da se pozabavi krizom troškova života pogoršanom ruskom invazijom na Ukrajinu.

Prema drugoj fazi plana, od marta 2023. do kraja aprila 2024. domaćinstva bi plaćala 0,12 eura po kilovatsatu za prvih 80 posto prošlogodišnje potrošnje plina.

U međuvremenu, industrija bi od 1. januara 2023. do kraja aprila 2024. plaćala 0,07 eura po kilovatsatu za prvih 70 posto prošlogodišnje potrošnje.

Članice Evropske unije također sastavljaju niz inicijativa kako bi se nosile s padom snabjevanja iz Rusije, koja je ranije pokrivala 40 posto evropskih potreba i vrtoglavim cijenama plina.