ODMETNUTI SAVEZNIK

Reakcija Kongresa protiv Saudijske Arabije naglo je eskalirala u ponedjeljak jer je moćni demokratski senator zaprijetio zamrzavanjem prodaje oružja i sigurnosne suradnje s kraljevstvom nakon njegove odluke da podupre Rusiju umjesto interesa SAD-a.

Ljutnja SAD na savezika Saudijsku Arabiju pojačala se nakon prošlosedmične odluke OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte za dva miliona barela, što je viđeno kao omalovažavanje Bidenove administracije nekoliko sedmica prije izbora na sredini mandata i važan poticaj Rusiji.

Primjedbe senatora Roberta Menendeza, koji služi kao predsjednik senatskog odbora za vanjske odnose, ukazale su na ozbiljnu moguću promjenu američke politike.

Osvrćući se na odluku princa Mohammeda bin Salmana da "pomogne osigurati Putinov rat kroz kartel OPEC+", Menendez je rekao da "jednostavno nema prostora za igru ​​s obje strane ovog sukoba".

“Neću dati zeleno svjetlo za bilo kakvu suradnju s Rijadom dok Kraljevina ne procijeni svoju poziciju u odnosu na rat u Ukrajini. Dosta je bilo”, rekao je Menendez.

Također, demokratski senator i član Kongresa, Richard Blumenthal i Ro Khanna, izrazili su slične osjećaje u članku za Politico gdje su okrivili Saudijsku Arabiju za potkopavanje američkih napora i pomoć u poticanju invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

“Odluka Saudijske Arabije bila je oštri udarac SAD-u, ali SAD također ima način odgovoriti: može odmah zaustaviti masovni prijenos američke ratne tehnologije u revne ruke Saudijaca”, napisali su senatori.

"Jednostavno rečeno, Amerika ne bi trebala pružati takvu neograničenu kontrolu strateških obrambenih sustava očitom savezniku našeg najvećeg neprijatelja, iznuđivaču nuklearne bombe Vladimiru Putinu," piše u članku.