NAKON UPOZORENJA

Glasnogovornici Bijele kuće i Ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog objasnili su jučerašnje izjave o riziku od "nuklearnog Armagedona".

Iz Bijele kuće su istakli kako je potrebno objasniti izjave predsjednika SAD-a Joe Bidena koji je izjavi kako je strah od upotrebe nuklearnog naoružanja na najvišem nivou od 1962. godine.

"Ne postoje indicije da se Rusija sprema odmah upotrijebiti nuklearno oružje", kazala je glasnogovornica Bijele kuće Karin Jean-Pierre.

Objasnila je kako SAD nemaju potrebu prilagođavati svoju nukleranu strategiju te da je Biden samo namjeravao pokazati da ozbiljno shvata retoriku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Govoreći na privatnom događaju organizovanom za prikupljanje sredstava, predsjednik Biden je rekao da se ruski čelnik "ne šali" kada govori o korištenju taktičkog nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja - "jer je njegova vojska, moglo bi se reći, znatno slabija".

Američki zvaničnici mjesecima su upozoravali na mogućnost da Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini jer se suočila sa strateški izazovima na bojnom polju.

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog istakao je kako Ukrajina nikada ne bi tražila od NATO-a da koristi preventivni nuklearni napad kako bi spriječio da RUsija prva koristi svoj nuklearni arsenal.

"Predsjednikova opaska tokom gostovanja na australijskom Institutu Lowy nije implicirala da NATO treba lansirati preventivni nuklearni napad, već je cilj proaktivno djelovanje putem dodatnih sankcija", objasnio je glasnogovornik Serhiy Nikiforov.

Ministar vanjskih poslova Rusije kazao je kako izjave Zelenskog potvrđuju potrebu za onim što zvanična Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.