NELEGALAN ČIN

Nakon što su Ustavni sud Rusije i oba doma parlamenta odobrili aneksiju ukrajinskih teritorija, Vladimir Putin je potpisao zakone čime je i zvanično okončan proces aneksije Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i Donjecka i Luganska.

Ovim potezom, Rusija je zvanično i okončala pravnu proceduru koja je bila potrebna za aneksiju ukrajinskih teritorija.

Iako Rusija nema potpunu kontrolu nad ovim oblastima, ruski zvaničnici kao i Ustavni sud su naveli kako aneksija podrazumijeva ulazak ovih regija u Rusiju u njihovim administrativnim granicama.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 30. septembra u Kremlju ukaze o aneksiji četiri ukrajinske regije u sastav Ruske Federacije.

Iako je aneksija nelegalna, te je nije priznala niti jedna država svijeta, Putin je izjavio kako aneksija samo predstavlja odraz volje građana koja je izražena na referendumima koji su održani krajem septembra, a koji su također bili nelegalni.

"Ako smatram Rusiju svojom otadžbinom, to znači da ja na ruskom volim i mislim, pjevam i govorim, da vjerujem u duhovnu snagu ruskog naroda. Njegova sudbina je moja sudbina. Njegova patnja je moja nesreća, njegovo cvjetanje je moja radost. Ovaj izbor su napravili i građani Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska", rekao je Vladimir Putin 30. septembra prilikom potpisivanja dokumenata.

Nakon što je potpisao zakone, Putin bi trebao imenovati i lidere ovih oblasti. Prema ranijim informacijama, dosadašnji lideri Donjecka i Luganska Denis Pušilin i Leonid Pasečnik trebali bi biti imenovani predsjednicima republika, dok bi šefovi Zaporožja i Hersona Jevgenij Balicki i Vladimir Saldo trebali biti proglašeni guvernerima oblasti.