TVRDI DA JE TO RJEŠENJE

Američki milijarder Elon Musk i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ušli su u diskusiju na Twitteru nakon što je Musk pozvao Ukrajinu da se odrekne Krima i organizuje referendume pod nadzorom UN-a o tome da građani u istočnoj Ukrajini odluče žele li se pripojiti Rusiji.

U komentaru koji počinje riječima "Ukrajina-Rusija mir" Musk je pozvao Ukrajinu da ponovi izbore za aneksiju u Donbasu pod nadzorom UN-a, napusti Krim formalno kao dio Rusije, osigura vodosnabdijevanje Krima i ostane neutralna. Komentar je takođe uključivao anketu sa opcijama "Da" i "Ne".

"Velika je vjerovatnoća da će ovo biti ishod na kraju - samo je pitanje koliko će ih umrijeti prije toga", napisao je Musk.

"Također vrijedi napomenuti da je mogući, iako malo vjerojatan, ishod ovog sukoba nuklearni rat", dodao je.

U drugom komentaru objavljenom ubrzo nakon toga, Musk je objavio još jednu anketu sa opcijama "Da ili Ne", pitajući pratitelje da li je prihvatljivo da se organizuju referendumi o pripajanju Rusiji u Donbasu i Krimu.

"Hajde da pokušamo ovo: volja ljudi koji žive u Donbasu i Krimu treba da odluči da li su dio Rusije ili Ukrajine".

Kao odgovor Zelenski je u ponedeljak uvečer objavio sopstvenu anketu,.

"Koji Elon Musk vam se više sviđa?" sa opcijama "onaj koji podržava Ukrajinu" i "onaj koji podržava Rusiju".

Savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak uključio se kasnije u diskusiju.

"Da li pokušavate legitimizirati pseudo-referendume koji su se održavali pod prijetnjom oružjem u uvjetima progona, masovnih pogubljenja i mučenja? Loš put", napisao je Podoljak.