Policija pod istragom

Policija u Koloradu, u SAD-u, objavila je snimak s kamere na kojem se vidi trenutak kada je voz udario patrolni automobil u kojem je još bila osumnjičena osoba s lisicama na rukama.

Na snimku koji je objavila policijska uprava Fort Lupton, može se vidjeti kako policajci 16. septembra stavljaju lisice na ruke Yareni Rios-Gonzalez nakon što je identifikovana kao osumnjičena u slučaju "divljanja" na cesti.

Policija je odvela vozača u patrolni automobil, koji je bio parkiran na šinama odmah iza Rios-Gonzalesinog automobila, i vratila se da pretraži njen kamion, provjeravajući da li je još neko unutra prije nego što su potražili oružje.

Dok je Rios-Gonzalez sjedila u vozilu, čule su se sirena i policajci su počeli paničiti kada je voz udario u vozilo.

Moglo se čuti kako policajac zove ljekare, a drugi objašnjava da je "osumnjičeni bio u vozilu koje je udario voz".

Rios-Gonzalez je hitno prevezena u bolnicu s višestrukim povredama, a istražni biro Kolorada saopćio je da se očekuje da će preživjeti. Navodi se da ima devet slomljenih rebara, slomljenu ruku, slomljene zube i povrede glave.

Advokat osumnjičene, Paul Wilkinson, tvrdi da je Rios-Gonzalez pokušavala privući pažnju policajaca prije nego što je automobil udaren.

- Kada je bila u zadnjem dijelu automobila, mogla je da vidi kako dolazi voz. Pokušavala je pobjeći, pokušavala je otvoriti vrata, ali je imala lisice na rukama - rekao je Wilkinson za CNN.

Advokat je tvrdio da je Rios-Gonzalez vrištala kako bi pokušala privući pažnju policajaca.

- Ne znam da li je jednostavno nisu mogli čuti ili su bili previše zauzeti pretresom njenog automobila, ali ona je vidjela da dolazi i spremala se na najgore. I kao što možete zamisliti, izgubila je svijest i probudila se u bolnici. Očigledno je veoma uznemirena - rekao je advokat.

Prije nego što je voz udario u automobil, policajci su se mogli vidjeti na snimku kamere kako pretražuju Rios-Gonzalezin kamion u potrazi za oružjem i razgovaraju o tome da li je ona možda nešto bacila kroz prozor prije nego što su je zaustavili.

Pretresom kamiona pronađen je pištolj, kao i metak i futrola.

Carl Dwyer, šef policije Platteville, rekao je da je policajac koji je ostavio patrolni automobil na šinama stavljen "na administrativno odsustvo, do istrage".

Policija Fort Luptona proslijedila je slučaj protiv Rios-Gonzaleza okružnom tužiocu Weld, iako je portparol rekao da još nije podignuta optužnica.


Faktor/unilad.co.uk