Regija Irkutsk

Kako javlja nezavisni ruski medij MediaZona, u gradu Ust-Ilimsk u regiji Irkutsk jedan mladić je puškom napao vojni ured za regrutaciju, a društvenim mrežama proširio se snimak napada.

Snimak prikazuje uniformiranog muškarca s puškom kako puca u drugog muškarca koji pada na pod, a potencijalni regruti koji se nalaze u vojnom uredu bježe uz vrisak.

Napadač je neposredno prije otvaranja vatre rekao: "Niko ne ide nikamo", rekao je jedan svjedok za portal Baikal People. Prije toga vojni komandant, koji je na čelu ureda za regrutaciju, okupio je prisutne i održao im "nespretan" govor o odlasku u rat, rekao je svjedok.
  Kako javlja Taiga.info, u napadu ima ranjenih, a među njima je i šef ureda za regrutaciju. Kako javlja Guardian, nije jasno je li šef ureda za regrutaciju preživio napad. Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi kako ga bolničari nepomičnog iznose iz zgrade i stavljaju na nosila. Jedan lokalni medij objavio je kako se nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

Portal Baza objavio je snimku uhapšenog napadača, koji se na snimci identificirao kao 25-godišnji Zinin Ruslan, stanovnik Ust-Ilimska, grada od oko 85.000 stanovnika.

Index.hr