PUTINOVA MOBILIZACIJA

Za mnoge ruske muškarce, najava Kremlja o pozivima za 300.000 rezervista za rat u Ukrajini bila je šokantna.

U velikim gradovima, već sedam mjeseci dug rat u susjednoj zemlji izgledao je jako dalekim, ali nakon što je obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu završeno, rat im nikada nije izgledao bližim.

U prepiskama na sredstvima komunikacije, redale su se anksiozne diskusije o tome šta će se dešavati sada, a mnogi već kuju planove kako da izbjegnu odlazak na front.

„To je bilo poput filma naučne fantastike iz 1980-ih. Iskreno, zastrašujuće, rekao je za BBC 28-godišnji Dmitri, koji radi u Sankt Petersburgu.

Požurio je, kaže, rublje zamijeniti za dolare.

Uzeti drogu i biti uhapšen u vožnji

Dmitri je preselio nakon što ga je posjetila policija, pošto je učestvovao na antiratnim protestima, u uvjerenju da će im biti teže pronaći ga opet.

„Nisam siguran šta sada raditi – uskočiti u sljedeći avion i otići u inostranstvo, ili ostati još u Rusiji i biti progonjen od strane policije, ili na antiratnim protestima“, priča.

Sergej (ne radi se o pravom imenu) je 26-godišnji student i predavač na jednom od uglednih ruskih univerziteta koji je već pozvan u vojsku. U svom stanu je očekivao isporuku namirnica, ali na vratima je ugledao dva muškarca u civilu koji su mu dali poziv i tražili ga da potpiše. BBC ima fotografiju poziva, na kojem stoji da se treba javiti u vojsku u četvrtak.

Kremlj je naveo da će biti pozvani samo oni sa vojnim i borbenim iskustvom, no, Sergej ga nema.

Veliki dio Rusa razmišlja o tome kako izbjeći službu.

U Moskvi, Vječeslav kaže da on i njegovi prijatelji traže veze među ljekarima, koje im mogu pomoći.

„Mentalno zdravlje ili liječenje od ovisnosti o narkoticima izgledaju kao dobre i jeftine opcije“, kaže.

„Ako ste drogirani i uhvate vas da vozite, ostat ćete bez vozačke dozvole i morat ćete na odvikavanje. Ne mogu biti siguran, ali nadam se da je to dovoljno da vas ne odvedu“.

Pozivi demonstrantima dijeljeni na ulici

Njegov rođak je jedva izbjegao poziv, jer nije bio kod kuće kada su ga tražili.

„Zaključao se u jednu sobu i odbija izaći“, kaže Vječeslav.

„Ima dvoje male djece. Šta treba raditi?“.

Drugi muškarac, iz Kalinjingrada, rekao je BBC-u da će učiniti bilo šta samo da ne ode u rat.

„Slomit ću ruku, nogu, ići u zatvor, bilo šta, samo da to izbjegnem“, tvrdi.

Hiljade Rusa su bili na antiratnim protestima u gradovima širom Rusije u srijedu navečer. Mnogi tvrde da su im uručeni pozivi za vojsku, ili na ulici, ili poslije, u pritvoru.

Organizacija za ljudska prava OVD je nabrojala deset policijskih stanica u Moskvi u kojima su demonstrantima dijeljeni pozivi.