RAT U UKRAJINI

Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se propisuje djelimična mobilizacija u Rusiji, čečenski lider Ramzan Kadirov je poručio kako se mobilizacija u Čečenskoj Republici neće sprovoditi.

Tokom gostovanja na čečenskoj televiziji, Ramzan Kadriov je pojasnio kako je Čečenija već do sada regrutovala veliki broj vojnika za rat u Ukrajini, tačnije njih 20.000.

"Čečenija je prevršila plan za mobilizaciju. Ovaj mehanizam smo razradili od samog početka, čak i prije objave djelimične mobilizacije. Osim toga, republika, ima rezervu od hiljadu dobrovoljaca koji će se, ako bude potrebno, priključiti u Ukrajini. Čečenija je svoj plan za vojsku ispunila za 254 posto", rekao je Kadirov.

Naime, nakon što je Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju, oko 50 žena okupilo se u čečenskom gradu Groznom te su demonstrirale protiv ove odluke. Iako je policija uhapsila nekoliko žena, Kadirov je rekao kako nema potrebe za protestima u Čečeniji.

"Pozivam stanovništvo Čečenske Republike, posebno naše voljene i poštovane majke, da ostanu mirne. Svako treba da ima jasan građanski stav i da ne bude naivan. Što se tiče onih koji kritikuju, govore da su patriote, a napustili su Rusiju nakon odluke o mobilizaciji, takvom kukavičkom ološu treba zauvijek zatvoriti vrata države", zaključio je Kadirov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je odluku o djelimičnoj mobilizaciji 21. septembra. Iako je ministar odbrane Sergej Šojgu naglasio kako odluka podrazumijeva pozivanje do 300.000 rezervisa, ruski mediji su saznali kako odluka može biti uključivati i do milion rezervista koje Ruska Federacija može pozvati za rat u Ukrajini.