Foreign Policy

Putinova najava mobilizacije reflektira njegov rastući očaj i signalizira slabost, u periodu u kojem ukrajinska vojska užurbano vraća ranije izgubljene teritorije.

U oštrom zaokretu u ratu u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je mobilizirati do 300.000 vojnih rezervista, samo dan nakon što su četiri okupirane ukrajinske regije najavile održavanje referenduma o pripajanju Rusiji, piše portal Foreign Policy, postavljajući pitanje da li to upućuje na Putinov očaj zbog za njega neočekivanog razvoja događaja na bojištu u susjednoj zemlji.

Zapadni zvaničnici i analitičari tvrde da Putinova najava reflektira njegov rastući očaj i signalizira slabost, u periodu u kojem ukrajinska vojska užurbano vraća ranije izgubljene teritorije, a ruska vojska trpi teške gubitke.

Prema američkim procjenama, tvrdi FP, u ratu je poginulo i ranjeno između 70 i 80 hiljada vojnika.

‘Jedna od najrizičnijih odluka’

Ovo je „jedna od najznačajnijih/najrizičnijih političkih odluka koje je Putin ikada donio“, ocjenjuje Rob Lee, viši saradnik Instututa za istraživanja Foreign Policyja na Twitteru, te dodaje da je to „potvrda da ruski rat propada i da su nužne neke promjene“.

Vjeruje se da je u Ukrajini trenutno manje od 200 hiljada vojnika, a prema Putinovom planu, tamo bi ih bilo raspoređeno još više od 300 hiljada, i to onih koji imaju neku vrstu vojnog iskustva.

Prema ruskim zakonima, to su osobe starosti od 18 do 60 godina.

No, u dekretu nema mnogo detalja, pa puno toga ostaje nejasno, a to je dovelo do toga da neki stručnjaci vjeruju da je Putin bio namjerno nejasan kako bi omogućio fleksibilnost u implementaciji svoje odluke.

S obzirom na nizak broj ruskih rezervista sa borbenim iskustvom i vjerovatnu potrebu za višemjesečnom obukom o kojoj su govorili ruski zvaničnici, Institut za studije rata tvrdi da Putinov dekret vjerovatno još mjesecima neće utjecati na rat u Ukrajini.

Putinova objava o jačanju snaga uslijedila je uprkos činjenici da je dugo poricao planove za širenje svoje kampanje.

Vojnici koji se ne žele boriti

To bi moglo ozbiljno, a možda i fatalno, narušiti Putinove napore da rat predstavi ‘specijalnom operacijom’, pišu analitičari FP-a.

U Rusiji, Putinova najava izazvala je izljeve bijesa i očaja, a tokom demonstracija koje su izbile navodno je uhapšeno preko hiljadu ljudi. Neki drugi pokušavaju pobjeći iz zemlje. Ogromna je potražnja za avionskim kartama, kojima su uz to drastično skočile cijene.

Dodavanje snaga u Ukrajini neće mnogo popraviti potonuli ruski moral, piše FP, tvrdeći da će rusku vojsku u Ukrajini većinom činiti onih koji se ne žele boriti, te da će frustracija u Rusiji nastaviti rasti.

"Rat u Ukrajini će na ruskoj strani sada uglavnom voditi ljudi koji ne žele biti tamo“, piše Lee.

"Razlika u moralu, koheziji i ostalim kritičnim faktorima između ukrajinskih i ruskih snaga, sada će biti još veća“, dodao je.