UKUPNO 215 OSLOBOĐENIH

U sklopu razmjene zarobljenika sa Rusijm, Ukrajina je uspjela osloboditi 215 ukrajinskih branitelja, uključujući 10 stranaca. Ukrajinski biznismen i proruski političar Viktor Medvedčuk, koji je kum Putinovoj kćeri, zajedno s 55 ruskih okupatora vraćen je u Rusiju.

Informaciju o velikoj razmjeni zarobljenika javnosti su potvrdili ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski i šef predsjedničkog ureda Andri Jermak.

"Oslobodili smo 215 naših ljudi iz ruskog zarobljeništva, uključujući 124 oficira. Mežu borcima koji su oslobođeni nalazi se i 108 pripadnika Azova", kazao je Jermak.

Među oslobođenim nalaze se pripadnici granične straže, policajci, marinci, pripadnici nacionalne garde, teritorijalne odbrane, carinski službenici i civili.
Oslobođeni su i komandanti odbrane Marijupolja, Denis Prokopenko, Serhi Volinski, Svjatoslav Palmar, Denis Šleha i Oleh Homenko i već se nalaze na sigurnom.

Jermak je kazao kako je oslobađanje rezultat direktnog privatnog dogovora između predsjednika Zelenskog i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Pet ukrajinskih komandanata se trenutno nalazi u Turskoj, a Erdogan im lično garantuje zaštitu i sigurnost.