DIO TRADICIJE

Nakon što je u Westminsterskoj crkvi održana propovijed u čast preminule britanske kraljice Elizabete II, u Velikoj Britaniji uslijedile su dvije minute šutnje.

Pred kraj događaja u Westminsteru, na kojem su kao gosti prisustvovali brojni svjetski zvaničnici uključujući i američkog predsjednika Bidena, trubači su odsvirali tzv. Posljednju poštu nakon čega je uslijedila dvominutna šutnja na nacionalnom nivou.

Inače, u Velikoj Britaniji običaj dvominutne šutnje ima utemeljenje još u 1919. godini kada je kralj George V izdao proglas kojim je pozvao na dvominutnu tišinu za sve one koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.

"Sva kretanja trebaju prestati tako da, u savršenoj tišini, misli svih mogu biti koncetrisane na pobožno sjećanje. Svi trebaju mirno stajati ili sjediti", stajalo je u proglasu.
Nakon dvominutne šutnje, uslijedilo je intoniranje himne Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Nakon službe u Westminsterskoj crkvi, uslijedit će povorka u kojoj će kraljica biti prebačena iz Westminsterske crkve do londonskog Hyde Parka.

Ovaj događaj će također predvoditi kralj Charles III i članovi porodice koji će stajati iza kovčega.

Nakon Hyde Parka, kovčeg će biti prebačen na novu lokaciju, tačnije u dvorac Windsor gdje će kraljica biti i ukopana u kasnim večernjim satima.