Rješenje

Njemački diplomata Wolfgang Ischinger je ocijenio, povodom novih navoda medija o navodnom prijedlogu koji spominje mogućnost postizanja sporazuma Kosova i Srbije, da je to u suštini njegov prijedlog, od prije nekoliko godina, a prije proglašavanja nezavisnosti Kosova. "To je model ‘dvije Njemačke’ koji je prije nekoliko godina predložio Ischinger“, napisao je njemački diplomata na Twitteru.

Naveo je da se "Zapadna i Istočna Njemačka nikada nisu priznavale“, ali su, kako je ukazao, "obje bile ravnopravne članice međunarodne zajednice“.

"Ne tačna analogija, ali nedostatak rješenja (garancija proširenja EU) je ono za šta se EU zagrjeva“, napisao je on.

Naveo je da je krajem 2007, stvorena "Trojka za Kosovo, skoro uspjela da nametne model dvije Njemačke“ koji je on predložio.

"Možda to i dalje nudi rješenje za most u pravom smjeru“, napisao je on.

Inače posljednjih godina predstavljeni su "non-pejperi" koji se pripisuju zemljama poput Francuske, Njemačke…

Prema okviru koji je objavio albanianpost, 2023. trebalo bi da bude potpisan drugi sporazum za normalizaciju odnosa, posle onog iz 2013. kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne bi priznala.

U kasnijoj fazi, hipotetički, nakon 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o uzajamnom priznanju, kao preduslovu za članstvo obe zemlje u EU.

Taj plan je, prema albanianpost predstavljen u novom okviru sporazuma između Kosova i Srbije, koji je sastavljen nakon angažovanja savjetnika predsjednika Emmanuela Macrona i kancelara Olafa Scholza.

Sporazumom od sljedeće godine (ako prijedlog bude prihvaćen) Kosovo će priznati pet zemalja koje to još nisu uradile, dok će Srbija imati koristi od ogromne finansijske i ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.