Ambasador

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill izjavio je da SAD podržavaju Evropsku uniju (EU) u naporima za postizanje rešenja u dijalogu Beograda i Prištine naglasivši da taj problem predugo traje i da mora biti rešen.

"To veoma dugo traje i vreme je za napredak", rekao je Hill novinarima na Regionalnom forumu za Evropu i Evroaziju - EducationUSA u Beogradu, prenosi Beta. Ambasador SAD nije želeo da komentariše navodni plan za novi okvir dijaloga Kosova i Srbije koji je sačinjen posle angažovanja izaslanika Nemačke i Francuske.

"Nije na meni da komentarišem predloge osim da kažm da SAD podržavaju EU koja se veoma trudi da pronađe rešenje prihvatljivo za sve, a to nije lako", rekao je Hill.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 10. septembra da su evropski predstavnici predložili "novu armaturu" za dijalog Beograda i Prištine u Briselu. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je u svojoj reakciji na to izjavio da je iznenađen takvim najavama.

Podsetimo, američki ambasador izjavio je za RSE 1. septembra da je ohrabrujuć najnoviji napredak u dijalogu između Srbije i Kosova.

Srbija i Kosovo su 27. avgusta postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Srbija je pristala da ukine dokumenta za vlasnike ličnih karata sa Kosova, dok je Kosovo pristalo da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije.

Taj dogovor je postignut uz posredovanje Evropske unije i stupio je na snagu 1. septembra.

Srbija nakon 11 godina neće građanima Kosova izdavati ulazno/izlazne dokumente na granici. Prema dogovoru Kosovo od 1. septembra nije uvelo tu recipročnu meru.

"Nadam se da će se nastaviti dalje sa dogovorima, kao što je to bio slučaj sa ličnim dokumentima. I da Kosovo i Srbija imaju mnogo bolju budućnost", rekao je tada Hil.

U međuvremenu, Skupština Srbije je 15. septembra usvojila izveštaj o dijalogu sa Kosovom.

Za usvajanje dokumenta pod nazivom "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" glasalo je 205 poslanika, dok je protiv bilo 57.

Izveštaj je napisan na 50 strana i u njemu su pobrojane "aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora", od Zajednice srpskih opština, policije, pravosuđa, energetike, pa do dijaloga privrednih komora i transporta opasnog tereta, kao i o nestalima, što je bilo poslednje poglavlje.

Sednica je trajala dva dana, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ponovio je pred poslanicima tokom svojih izlaganja da neće priznati nezavisnost Kosova.