Predsjednica EK

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen istakla je da EU ostaje posvećena proširenju, porukom da je put ka EU put ka snažnoj demokratiji, a da su Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija budućnost Unije, prenosi RTV.

Von der Layen je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekla da EU, kada je riječ o spoljnopolitičkoj agendi, mora investirati u demokratiju.

"Treba sa partnerima objediniti snage da proširimo demokratiju, a direktni put je jačanje naših odnosa i demokratije u našim državama", poručila je ona.

Von der Layen je rekla da postoje zemlje koje su već na putu ka EU i da Unija mora da ih podrži tokom svakog njihovog koraka na tom putu, jer je put ka snažnijoj demokratiji isti kao i put u EU.

"Zato građanima na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i Moldaviji želim da kažem da su oni dio naše porodice, budućnost naše Unije. Bez njih naša EU ne bi bila potpuno", podvukla je ona.

Von der Layen je kazala da je EU videla da postoji potreba da se ide i dalje od procesa proširenja, da je potrebna politička zajednica, u vezi sa čim će Evropska komisija predati svoje ideje Savjetu Unije, prenosi Tanjug.

Prema njenim riječima, budućnost EU zavisi i od saradnje sa partnerima izvan Evrope.

"Ima zemalja koje žele da sarađuju sa nama u suočavanju sa velikim izazovima", kazala je ona najavljujući sporazume sa više zemalja i napore u produbljivanju saradnje.

Ukazala je i na to da strane autokrate napadaju evropske vrijednosti, kroz finansiranje institucija preko kojih žele da miniraju te vrijednosti.

S tim u vezi je najavila mjere koje treba da spreče takve aktivnosti.

Izvor: RTV