State department

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je danas veliku vojnu pomoć od dvije milijarde dolara za Ukrajinu i još "18 zemalja koje su u potencijalnoj opasnosti od ruske agresije", a tu se kako se navodi nalaze i Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Kako su naveli iz State departmenta, Blinken je rekao da je američka administracija obezbjedila dvije milijarde dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini kao i za još 18 zemalja, preneo je AP.

Dok se čeka odobrenje Kongresa, zna se da će oko milijardu dolara ići Ukrajini, a ostatak će biti podjeljen Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Gruziji, Grčkoj, Letoniji, Litvaniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji, saopštio je State department.

"To će pomoći tim zemljama da se odbrane od novih pretnji njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, jačanjem njihove vojne integracije sa NATO i suprotstavljanjem ruskom uticaju i agresiji. Ova pomoć još jednom pokazuje našu nepokolebljivu posvećenost budućnosti Ukrajine kao demokratske, suverene i nezavisne države, kao i bezbjednost saveznika i partnera širom regiona“, saopštio je State Department.

Američki predsjednik Joseph Biden odobrio je Ukrajini dodatnih 675 miliona dolara pomoći u oružju, saopštio je ranije u toku dana ministar odbrane SAD Lloyd J. Austin.

Izvor: AP