LIDER ČEČENA

Lider Čečena, pristalica i promoter Putinovog lika i djela, Ramzan Kadirov najavio je da se povlači sa svoje funkcije čečenskog vođe - nakon niza kontroverznih istupa, izjava i postupaka koje su ga obilježile.

Kadirov je, kako je prenijela ruska novinska agencija TASS, rekao da zaslužuje neograničen i dug odmor, nakon što je na čelu Čečenije već 15 godina.
"Danas sam saznao da sam predsjednik regiona sa najdužim mandatom od ostalih u Ruskoj Federaciji. Na čelu sam Republike već 15 godina. Mislim da je vrijeme da odem", naglasio je Kadirov.

Još nije poznato da li se on šalio ili stvarno odlazi s funkcije.

Dugogodišnjeg vladara ruskog regiona Čečenije optužuju da zatvara oči pred otmicama, mučenjem i ubistvima, kao i za suzbijanje političke opozicije i uvođenje represivnih zakona protiv LGBTQ zajednice, iako je prošle godine obećao, u svom inauguracijskom obraćanju za svoj četvrti mandat, da će "zaštiti ljudska prava".

Kadirov se tada kandidirao i nije imao protukandidata, nakon što ga je ohrabrio ruski predsjednik Vladimir Putin, pobijedivši sa 99,97 posto glasova.

On je također bio ključni pristalica ruske invazije na Ukrajinu, govoreći Putinu da je "spreman dati svoj život" za tu stvar, pozivajući Rusiju da ne "mazi" ukrajinske snage i kritikujući zapadne zemlje zbog njihovog protivljenja ratu, pozivajući stanovnike tih zemalja da "ustanu" protiv svojih vlada.

Čečenske trupe koje se nazivaju Kadirovci optužene su za ratne zločine u Ukrajini, uključujući ubistvo stotina civila u gradu Buča, gdje su u aprilu ukrajinski zvaničnici podigli krivične prijave protiv deset ruskih vojnika koji su krili mučenje civila.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Kadirov nije prezao od različitih intrigantnih izjava i najava o idućim koracima njegove i ruske vojske. Tako je, tokom jednih od pregovora Moskve i Kijeva, izjavio kako smatra da je potrebno završiti ono što je započeto, a to je "uništenje banderovaca, nacista i šejtana".

"Moje uvjerenje je da ovi pregovori neće donijeti ništa dobro. Po mom mišljenju, potrebno je završiti ono što smo započeli: uništiti banderovce, naciste i šejtane. Tek tada treba odlučiti šta dalje", bile su Kadirove riječi tada.

Veoma je važno spomenuti da se Ramzanova porodica, sa njegovim ocem Ahmadom, prvobitno borila protiv Rusije.

Ahmad je 2003. godine, nakon drugog čečenskog rata koji je vodila Rusija, postao predsjednik regiona nakon što je prešao na stranu Rusa. Godinu dana nakon dolaska na vlast, ubija ga pripadnik čečenske islamističke grupe i Ramzan, sa 27 godina, preuzima vlast.

Mlađi Kadirov je učvrstio svoju vlast brutalnim suzbijanjem unutrašnjih rivala. Velikodušne subvencije iz Moskve, u smislu ogromnih novčanih sredstava, potakle su i rekonstrukciju Čečenije i raskošan način Ramzanovog života.

Tako je nerijetko mogao biti viđen kako nosi markiranu odjeću luksuznih brendova.

Tokom svog dugogodišnjeg mandata, region je vodio kao svoj lični feud - posjed - sa desetinama hiljada vojnika poznatih kao Kadirovci. Godine 2017. SAD su ga kaznile zbog kršenja ljudskih prava, uključujući otmicu, mučenje i ubistva LGBT Čečena.

Kadirov je čak otišao toliko daleko da je ohrabrio porodice da ubiju svakoga u svom domaćinstvu ko je homoseksualac kao alternativu za sprovođenje zakona.

Sve ove godine ostao je odan Putinu, a često se može vidjeti kako nosi sportske majice sa likom ruskog lidera. Njegove snage su pomogle Putinu da se bori u ranijim ratovima u Gruziji 2008. i u istočnoj Ukrajini 2014. Ipak, Kadirov ima dugogodišnje tenzije sa ruskim sigurnosnim službama koje njegovu ulogu na bojnom polju čine nepredvidivom.

Ramzan je otac 12-oro djece, ima šest sinova, od kojih su dva usvojena, i šest kćeri. Uprkos tome što je poligamija nezakonita u Rusiji, on ima tri žene; Medni Musaevna Kadyrova (43), Fatima Khazuyeva (29) i Aminat Akhmadova.

"Zalažem se za to da muškarac ima nekoliko žena ako su mu potrebne i ako je u mogućnosti da ih izdržava da bi riješio demografski problem u Rusiji", rekao je Kadirov apropo prethodno pomenutog.

Nije poznato ko će nakon Kadirova preuzeti njegovo mjesto niti na koji način će se nasljednik birati, a ni nakon jučerašnje izjave i najave o odlasku - Ramzan se više nije oglašavao.