Rat u Ukrajini

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je da je politika Sjevernoatlantskog saveza iznimno rizična te da bi mogla dovesti do sukoba nuklearnih sila.

“Destruktivni smjer zemalja NATO saveza da i dalje ignoriraju naše ‘crvene linije’ i uvlačenje u konfrontaciju s Rusijom, balansirajući na rubu izravnog oružanog sukoba, iznimno je riskantan”, kazao je Rjabkov, javlja Hina.

Dodao je da bi takva politika mogla dovesti do “vojnog sukoba nuklearnih sila sa strašnim posljedicama koje iz toga proizlaze.”

On upozorava da se takav scenarij mora spriječliti, a dodao je da se zemlje koje posjeduju nuklearno oružje moraju pridržavati postulata o nedopustivosti međusobnog rata.

“Sa zaoštravanjem ukrajinske krize, do koje je došlo krivnjom kijevskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja, ova poruka ne samo da nije izgubila na važnosti, već je dobila i dodatno značenje”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova, a prenosi državna ruska agencija RIA novosti.

Podsjetio je i da ruska doktrina hipotetski dopušta upotrebu nuklearnog oružja, ali samo kao odgovor na agresiju koja bi podrazumijevala uporabu oružja za masovno uništenje protiv same Rusije i njezinih saveznika ili u slučaju da je ugroženo postojanje zemlje.

“Drugim riječima, uporaba nuklearnog oružja od strane Rusije moguća je samo kao odgovor na napad – za samoobranu u izvanrednim okolnostima. Ovdje nema mjesta nagađanjima i fantazijama”, zaključio je zamjenik ministra.