‘Kadirovci’

Poznati kao ‘kadirovci’, prema lideru Ramzanu Kadirovu, čečenski borci koji se nalaze u Ukrajini su brutalni, ali i precijenjenih sposobnosti.

Većina ruskih vojnika koji su bili na 34 oklopna vojna vozila koja su 27. februara ušla u Buču bili su etnički Čečeni, tvrde ukrajinski vojni lideri i vladini zvaničnici.

Bradati i krupni, odjeveni u potpuno nove, savršeno pristajuće uniforme i s jurišnim puškama u rukama, nadali su se projuriti predgrađem sjeverozapadno od Kijeva kako bi ušli u glavni grad Ukrajine trećeg dana rata.

Poznati su kao “kadirovci”, prema svom lideru Ramzanu Kadirovu, proruskom čečenskom moćniku.

Grupe za ljudska prava, svjedoci i preživjeli već desetljećima optužuju te snage za vansudska ubistva, otmice i mučenja rivala i kritičara Kadirova, kao i napade na religijske tvrdolinijaše i Čečene iz LGBTQ zajednice.

Mjesecima prije početka rata Kadirov je doživio katastrofu na polju odnosa s javnošću.

U januaru, tokom kampanje ušutkivanja kritičara kroz zastrašivanje njihovih rođaka, Kadirovi lojalisti oteli su Zaremu Musajevu, majku sudije koji je osudio Kadirova, prisilno je odvodeći iz zapadnog ruskog grada Nižnji Novgorod u Čečeniju.

Želio je zauzeti Kijev, ali…

Internet peticiju za smjenu Kadirova, koju je u septembru objavio sada zatvoreni opozicioni lider Ilja Jašin, potpisale su stotine hiljada ljudi – što je rijetkost u sve autoritarnijoj Rusiji predsjednika Vladimira Putina.

Čečenski vladar očajnički treba uljepšati sliku o sebi.

Kadirov je poslao svoje trupe, koje su većinom pripadaju Nacionalnoj gardi Rusije, da pomognu “blitzkriegu” protiv Ukrajine, nadajući se da će se svojim uspjesima moći pohvaliti i u Kremlju i na državnoj televiziji.

“Aktivno učešće u napadu u prvim danima rata bilo je potrebno zbog odnosa s javnošću za Kadirova”, mišljenje je Mihajla Save iz Euromaidan-SOS-a, ukrajinske grupe za ljudska prava, koja dokumentira navodna ruska zvjerstva u Ukrajini.

“Kadirov je želio da njegove snage zauzmu Kijev”, tvrdi za Al Jazeeru Sava, koji je prve sedmice rata proveo u okupiranim predgrađima Kijeva.

Dva dana prije nego što je čečenska kolona ušla u Buču, Kadirov je govorio pred 12.000 vojnika u čečenskom administrativnom centru Groznom, naređujući im da nasrnu na Kijev.

Imao je i upozorenje za sve one koji se usprotive Putinu.

“Sada Kijev, a onda svi oni koji se petljaju s nama”, rekao je tada.

Najmanje 1.200 “kadirovaca” krajem februara je ušlo u Ukrajinu, prema ukrajinskim obavještajcima, a vjeruje se da su poslije došle još stotine.

‘Čuo sam ih. I ubijao sam ih’

“Kadirovci” i nekoliko etnički ruskih vojnika, sudeći prema identifikacijskim dokumentima pronađenim na njihovim tijelima, krenuli su ka Buči ujutro 27. februara.

Nadali su se da će se pridružiti većoj koloni ruskih vojnika na autoputu Žitomir te nastaviti prema Kijevu.

Sjedeći na vozilima, “kadirovci“ su bezbrižno pjevali vjerske pjesme. No, njihova lagana vožnja neočekivano je zaustavljena.

“Čuo sam ih. I ubijao sam ih”, rekao je za Al Jazeeru Bogdan Javorski.

Ovaj 39-godišnjak, koji ima dvije diplome i posjeduje malo preduzeće za transport, bio je jedan od 22 ukrajinska dobrovoljca iz Buče, kojima su pomagali veterani iz centralne Ukrajine, a koji su koloni priredili zasjedu.

Njih osam nije imalo ništa osim “Molotovljevih koktela”. Ostali su bili naoružani “kalašnjikovima”, bacačem granata i sa 10 manjih antitenkovskih bacača za jednokratnu upotrebu, koje su tek naučili koristiti.

Počeli su pucati na kolonu, pogodili dva oklopna vozila, zaustavili povorku i zasuli je “Molotovljevim koktelima”.

Čečeni su uzvratili vatru iz mitraljeza, topova i jurišnih puški, prisjeća se Javorski.

Ubili su jednog Ukrajinca, osakaćenog ratnog veterana koji je ranije u borbama s donjeckim separatistima izgubio stopala, te ranili nekoliko.

No, Ukrajinci, kojima je gotovo nestalo municije, uspjeli su ubaciti ranjene u automobile i pobjeći od “kadirovaca”, koji su pojurili za njima.

‘Pokazali smo toj TikTok vojsci ko su oni’

Tokom potjere Javorski je zatražio podršku iz zraka, nakon čega su dva ukrajinska borbena aviona napala Čečene i uništili 12 njihovih oklopnih vozila.

“Pokazali smo toj TikTok vojsci ko su oni zapravo”, kaže Javorski, aludirajući na desetke videosnimaka koje su “kadirovci” postavljali na toj društvenoj mreži, hvaleći se svojom ulogom u ratu.

Promatrači su mišljenja da su tu videozapisi režirani i usmjereni na domaću publiku te da za cilj imaju Kadirova prikazati kao političara kojeg se treba plašiti.

“Treba mu reklama kako bi održao zastrašujući imidž”, kaže Pavel Lužin, analitičar iz Jamestown fondacije iz Washingtona.

Ukrajinski mediji s podsmijehom su komentirali videosnimke.

“TikTok snage Kadirova su postavile video njihove prave borbe sa semaforima i praznom zgradom”, pisalo je u jednom od naslova.

Ruski mediji su, pak, brzo iskoristili snimke za svoje izvještavanje, pomogavši Kadirovu da stvori iluziju da su njegove snage igrale značajnu ulogu u invaziji.

Prema bivšem ruskom plaćeniku koji se borio uz Čečene u Siriji, nijedan od snimaka ne pokazuje dobro osmišljenu vojnu akciju, već su većinom režirani.

“Njihov uspjeh je definitivno prenapuhan, mislim da su jako malo ojačali potencijal invazijskih snaga”, rekao je Marat Gabidulin, koji je zapovijedao odredom Wagnerove privatne vojske, koja se borila za sirijsku vladu predsjednika Bashara al-Assada.

Neki Čečeni su ‘odlični borci’, ali ‘kadirovci’ nisu

“Oni nikada nisu bili aktivna, zastrašujuća vojna sila. Nikada nisu korišteni kao jurišne grupe”, rekao je Gabidulin za Al Jazeeru.

Tvrdi da se odred “kadirovaca“ pridružio Wagnerovoj grupi u Siriji na zahtjev Kadirova, ali da su raspušteni nakon što su u prvom susretu s pobunjenicima počeli paničiti.

Gabidulin tvrdi da, dok su neki Čečeni bili “odlični borci“, “kadirovci” nisu bili tako hrabri i spremni za borbu.

“Oko Kadirova nema tipičnih vojnika, samo ulizica, koje su proračunale koja je strana jača. Snažni neće slijediti čovjeka ove vrste”, rekao je.

Kremlj je, navodno, s mnogo manje entuzijazma pratio kako su se oni borili.

“Akcije nisu koordinirali ni s kim. Haotično su se kretali, slijedeći naređenja Kadirova i njegove družine”, kazao je jedan zvaničnik Kremlja za portal Kit.

Separatistički moćnik, koji se borio u tada opkoljenom jugoistočnom gradu Mariupolju, kritizirao je “kadirovce” kao “šarenu družinu”.

“Nisu pripremljeni i opremljeni u skladu s vojnim ciljevima“, napisao je u martu na Telegramu Aleksander Kodakovski.

No, nakon što je jedan od saveznika Kadirova posjetio Kodakovskog, izvinio se za svoje riječi i pred kamerom rekao da su “kadirovci” znali šta rade.

U prvim danima rata Kadirov je shvatio da je osvajanje Kijeva nemoguće, pa je napravio strateški zaokret.

Tretiraju Ruse kao ljude drugog ili trećeg razreda

“Čuvali su pozadinske okupirane teritorije i igrali ulogu ‘blokirajućih odreda’, poput sovjetske tajne policije koja je pucala na vojnike koji su se povlačili tokom Drugog svjetskog rata”, kazao je Sava.

“Naš zadatak je da progonimo te ušljive vojnike kada počnu bježati od artiljerijskih napada”, rekao je čečenski borac svojoj ženi, misleći na ruske trupe, prema telefonskom razgovoru koji je presrela ukrajinska obavještajna služba krajem marta.

Također su pomagali evakuaciju ranjenih pripadnika ruskih snaga, no ukrajinska obavještajna služba tvrdi da su u jednoj akciji, umjesto da ih evakuiraju, ubili njih 12.

“To je primjer ponašanja Čečena, koji tretiraju Ruse kao ljude drugog ili trećeg razreda”, kazao je čelnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov u televizijskim izjavama.

“To je sve što trebate znati o Rusiji”.

“Kadirovci“ su pridonijeli ubijanju stotina civila u Buči, predgrađima Kijeva i okupiranim teritorijama, tvrde preživjeli, policija, zvaničnici i grupe za ljudska prava.

“Mom susjedu je ukraden bicikl. Otišao je Rusima da ga traži natrag. Bradati čečenski vojnik ga je ubio na licu mjesta samo što je otvorio usta”, rekao je za Al Jazeeru žitelj jednog sela blizu Kijeva.

Početkom marta “kadirovci” su ubili Jurija Prilipka, lidera zajednice u okupiranom gradu Hostomelu, dok je dijelio hljeb stanovništvu, naveli su gradski zvaničnici.

Nasilje i brutalnost u okupiranim dijelovima Ukrajine

U nekim slučajevima su borci snimali ratne zločine.

Apti Alaudinov, prvi sigurnosni zvaničnik Čečenije, sredinom juna je postavio snimak na kojem se vidi teško pretučeni ranjeni ukrajinski vojnik.

Očigledno mučno, ničim izazvano i nepredvidivo nasilje koje su počinili oni i drugi ruski vojnici direktno proizlazi iz dva rata između čečenskih separatista i federalnih snaga, u kojem su obje strane počinile ratne zločine, poput pogubljenja po kratkom postupku, sakaćenja, mučenja i silovanja.

Čak i nakon što je Kremlj 2009. godine proglasio kraj Drugog čečenskog rata, hiljade policajaca i vojnika širom Rusije raspoređeni su u Čečeniji.

Učestvovali su u ubistvima i mučenju navodnih religijskih tvrdolinijaša, a novostečene vještine su koristili i kod kuće.

“Čečenski rat nije bio traumatično iskustvo samo za Ruse i Čečene, već  za rusko društvo”, tvrdi Ivar Dale, viši politički savjetnik u Helsinškom komitetu Norveške.

“Neki su od tog nasilja i brutalnosti, koji su normalizirani ovim iskustvom, pridonijeli užasnom nasilju koje danas vidimo u Ukrajini”, rekao je.

“Kadirovci” su demonstrirali nasilje i brutalnost u okupiranim dijelovima Ukrajine u “najbrutalnijoj formi”, tvrdi Parlamentarna skupština EU-a.

Kadirov uživa finansijsku podršku Moskve, koju, navodno, nekontrolirano troši.

Paravojne snage terorizirale i ubijale civile

Iako je jedan od najglasnijih zagovornika rata, ponekad je šokantno neupućen u ukrajinsku historiju i aktualna zbivanja.

U martu je naredio ubistvo Stepana Bandere, antiruskog nacionalističkog lidera i nacističkog kolaboracioniste, koji je slavljen u Ukrajini. No, Bandera je već bio ubijen, i to 1959. godine, kada ga je pripadnik KGB-a likvidirao u Minhenu.

Osim što vlada Čečenijom kao svojim ličnim feudom, Kadirov cilja daleko iznad svoje stvarne političke veličine.

Hvali se ličnim prijateljstvom s Putinom, kritizira savezne ministre i najviše dužnosnike – često ih prisiljavajući da se izvinjavaju pred kamerama te ima mišljenje o gotovo svemu što je povezano s islamom u Rusiji.

Sin muslimanskog vjerskog dužnosnika, koji se 1990-tih pridružio čečenski separatistima i proglasio “džihad” protiv Moskve, navodno se hvalio da je prvog ruskog vojnika ubio kada je imao 16 godina.

No, njegov otac Ahmad Kadirov promijenio je stranu i stupio u savezništvo s Rusijom tokom Drugog čečenskog rata, koji je počeo 1999. godine.

Nakon što je Ahmad Kadirov ubijen u eksploziji 2004. godine, zamijenio ga je Ramzan.

Grupe za ljudska prava tvrde da su paravojne snage Kadirova terorizirale i ubijale civile, tvrdeći da se radi o muslimanskim pobunjenicima.

‘Sprema vojsku za rat u Rusiji, kada Putin umre’

Borac za ljudska prava Lev Ponomarjov tvrdi da je pod njim Čečenija postala “totalitarni dio Rusije”.

Kadirov je zagovornik ubistava “iz časti”, poligamije, zabrane prodaje alkohola u Čečeniji i pravila oblačenja za čečenske žene.

“Sva ljudska prava koja možete zamisliti su prekršena, a ako se neke stvari odvijaju u skladu s ruskim zakonodavstvom, to je samo zato što je Kadirov tako rekao”, kazao je Ponomarjov.

Gledajući u budućnost, mnogi u Ukrajini vjeruju da Karidov želi da se Čečenija otcijepi od Rusije nakon smrti Putina. Zato želi da njegove snage dobiju ratno iskustvo.

“Želi spremiti vojsku za rat u Rusiji. Želi se boriti kada Putin umre”, govori Sava.

Kada se čečenski fotoreporter tokom rata u Gruziji obratio jednom od čečenskih oficira pitanjem za koga se bori, on je odgovorio: “Za Ruse. Zasad”.