U više napada

Izrael je priznao odgovornost za ubistvo petero palestinske djece u zračnom napadu tokom nedavne trodnevne ofanzive na pojas Gaze, objavili su u utorak izraelski mediji.

Zvaničnici Ministarstva odbrane potvrdili su odgovornost Izraela za napad, koji se dogodio 7. augusta na groblju u oblasti Jabaliya, u sjevernoj Gazi, što je dovelo do "smrti pet maloljetnika ubijenih posljednjeg dana nedavnih sukoba s Islamskim džihadom", navodi dnevni list "Haaretz".

List dodaje da je odvojena istraga za izraelsku vojsku o drugom incidentu otkrila da je osam palestinskih civila, među kojima i djeca, ubijeno 6. augusta neeksplodiranom raketom koju je ispalio Islamski džihad.

Izraelska vojska je saopćila da je objavila videosnimak koji pokazuje neuspjelo lansiranje rakete Islamskog džihada koja je uzrokovala smrt.

Izrael je u 5. augusta pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze navodeći kao razlog "neposrednu prijetnju od napada" grupe Islamski džihad.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da je u izraelskim napadima na Gazu ubijeno 49 Palestinaca, uključujući 17 djece i četiri žene, dok je više od 360 ranjeno.

Anadolija